Στήλες αποσύνθεσης με πλαστικά μπουκάλια ως μία εισαγωγή για την κομποστοποίηση στο σχολικό κήπο

School: none
Teacher: Nektarios Tsagliotis
No of students participated: 40 from Grade 6th, 8-10 reporting the project
Subject domain: Mathematics, Science, ICT, Engineering, Technology
Contact info
Feel
Imagine
Create

Επιλέγοντας τα συστατικά: Στη στήλη αποσύνθεσης μπορούμε να βάλουμε υλικά όπως φύλλα, γρασίδι, μέρη φυτών, αποφάγια από την κουζίνα, εφημερίδες κοπριά ζώων και χώμα. Αν σας ενδιαφέρει το πόσο γρήγορα αποσυνθέτονται τα υλικά, δοκιμάστε να φτιάξετε δυο ίδιες στήλες, αλλά να τις γεμίσετε με φύλλα από διαφορετικά είδη φυτών. Δοκιμάστε να βάλετε λίπασμα στη μια στήλη, ή ακόμα νερό από κάποια λιμνούλα ή ποτάμι
και συγκρίνετέ τις.

Πως νομίζετε ότι επηρεάζουν την αποσύνθεση οι διαφορές στη θερμοκρασία, στο φως ή στην υγρασία;


Ο χρόνος που χρειάζεται: Θα δείτε τους πρώτους μύκητες και άλλα σημάδια της αποσύνθεσης ήδη από τις πρώτες μέρες έπειτα από το γέμισμα της στήλης σας. Δύο ή τρεις μήνες είναι αρκετός χρόνος για να δείτε τα μαλακά οργανικά υλικά όπως φύλλα, φρούτα, λαχανικά να έχουν αποσυντεθεί σε μεγάλο βαθμό. (με τον όρο οργανικά εννοούμε ότι κάτι προέρχεται απ’ ευθείας από ζωντανούς οργανισμούς). Φλούδια, εφημερίδες και κομμάτια από ξύλο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποσυντεθούν, αν και σημαντικές αλλαγές θα έχουν συμβεί σε αυτούς τους 2-3 μήνες.
Πόσο υγρή να είναι η στήλη; Διατηρήστε τη στήλη υγρή έτσι, ώστε να παρατηρήστε πιο γρήγορα τα αποτελέσματα της αποσύνθεσης. Μην πλημμυρίστε την στήλη με νερό! Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αναερόβιες συνθήκες, ή περιβάλλον με παντελή έλλειψη οξυγόνου, όπου κάποια μικρόβια δημιουργούν ιδιαίτερα ενοχλητικές οσμές και μυρωδιές.