Συσκευή για την μείωση του καπνίσματος
Hosted by OSOS, contributed by Kouloumpis Dimosthenis on 16/05/2019

Συσκευή Μείωσης Καπνίσματος

Κατασκευή των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου για το Πρόγραμμα STEMpowering Youth 2019 (5ος Κύκλος):
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΓΟΥΛΙΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΡΟΥΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές και ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποσοστό που ισοδυναμεί με 10.000 θανάτους την ημέρα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ οι οφειλόμενοι στο κάπνισμα θάνατοι είναι περισσότεροι από το άθροισμα των θανάτων από τα πυροβόλα όπλα, τα ναρκωτικά, τις αυτοκτονίες, το AIDS και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.  Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε οκτώ από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Επίσης, το άμεσο και το έμμεσο κόστος της θεραπείας των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό της υγείας, παγκοσμίως.

Μια μικρή συσκευή που μπορεί να βοηθήσει του ανθρώπους να περιορίσουν αυτή την κακή συνήθεια είναι η συσκευή ελέγχου καπνίσματος. Δημιουργήθηκε με την βοήθεια ενός Arduino και αποτελείτε από μια θήκη για τσιγάρα και ένα κύκλωμα χρονοκαθυστέρησης. Ανάλογα με το πλάνο μείωσης της συχνότητας καπνίσματος του χρήστη επιτρέπει (δηλαδή ξεκλειδώνει) την θήκη και ο χρήστης έχει πρόσβαση στην θήκη με τα τσιγάρα. Αντίθετα αν προσπαθήσει να ανοίξει την θήκη συντομότερα δεν μπορεί γιατί η θήκη είναι κλειδωμένη.

Keywords: κάπνισμα χρονοδιακόπτης
Learning Objectives: Πληροφορική Μαθηματικά Φυσική
Rating: -/5
Views: 223
Језици: Greek
Students age group: 12 - 15
Subject domain: Mathematics, Physics, ICT
# of students participating: 3
Updated on: 14.06.2019

Comments

There are no Comments yet. Be the first to Post a Comment

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.