Γιατί είναι σημαντικό το STEM;

Γιατί είναι σημαντικό το STEM;

Το STEM είναι μια προσέγγιση στη μάθηση αλλά και στην προσωπική ανάπτυξη που ενσωματώνει τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Όπως έχει αναφερθεί στην ανάρτηση μας: http://sv1ahh1.blogspot.com/2017/06/transversal-skills-ats2020.html οι κομβικές δεξιότητες των μαθητών είναι:

Πληροφοριακός γραμματισμός

Επικοινωνία, Συνεργασία

Δημιουργικότητα, καινοτομία

Ψηφιακός γραμματισμός

Αυτόνομη μάθηση

Μέσω της διδακτικής με μεθοδολογία STEM οι μαθητές αναπτύσσουν τις προαναφερόμενες κομβικές δεξιότητες

Γιατί είναι σημαντικό το STEM;

Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει. Οι τρέχουσες θέσεις εργασίας εξαφανίζονται λόγω της αυτοματοποίησης και της εισόδους των μηχανών έτσι χάνονται οι παλαιού τύπου θέσεις εργασίας, εμφανίζονται όμως νέες θέσεις καθημερινά ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων.

Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία αλλάζουν τον τρόπο που οι μαθητές μαθαίνουν, συνδέονται και αλληλεπιδρούν στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής. Οι δεξιότητες που αναπτύχθηκαν από τους μαθητές μέσω του STEM τους παρέχουν τα θεμέλια για να πετύχουν στο σχολείο αλλά και μετά από αυτό.

Στο εξωτερικό η ζήτηση από τους εργοδότες για εργαζομένους με προσόντα και δεξιότητες STEM είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον. Επί του παρόντος, το 75% των θέσεων εργασίας στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες απαιτούν εργαζόμενους με δεξιότητες STEM. 

Για να είναι ανταγωνιστική, το εργατικό δυναμικό πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο χώρο εργασίας.

Το STEM δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με δεξιότητες να επιτύχουν και να προσαρμοστούν σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο.  

Στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι έννοιες αυτές είναι άγνωστες και αντιμετωπίζονται με δυσπιστία. Θα έρθει όμως το πλήρωμα του χρόνου που θα το αντιληφθεί η ηγεσία το υπουργείου παιδείας και τότε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση θα κάνει προσπάθειες εναρμονισμού με την διεθνή εκπαιδευτική πραγματικότητα για να καλυφθεί το χάος που θα έχει δημιουργηθεί.  

Στο εξωτερικό τα επαγγέλματα σταδιοδρομίας που σχετίζονται με το STEM είναι μερικά από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα και καλύτερα αμειβόμενα του 21ου αιώνα. Καθώς η Αμερική προσπαθεί να συμβαδίσει με την τρέχουσα και προβλεπόμενη ζήτηση για παραγωγή “STEM workers”, είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, και όλων των άλλων τομέων της STEM εκπαίδευσης που έχουμε αναφερθεί πολλάκις σε αυτήν την ιστοσελίδα. 

Οι μαθητές των Ηνωμένων πολιτειών, της Αυστραλίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών είναι έμπειροι σε αυτά τα θέματα γιατί εδώ και αρκετά χρόνια έχει αρχίσει η εκπαίδευση τους στη νέα αυτή μεθοδολογία. Η οικοδόμηση μιας σωστής βάσης εκπαίδευσης STEM γίνεται μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών και είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές συνδυάζουν τα μαθηματικά, τις επιστήμες και την τεχνολογία καθ 'όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους σταδιοδρομίας.

Οι μαθητές είναι εξαιρετικά περίεργοι και μένουν εντυπωσιασμένοι με τη μεθοδολογία STEM, επομένως το ενδιαφέρον τους σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε να προκαλέσει μια διαρκή επιθυμία να ακολουθήσουν καριέρα σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς. Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος να εισέλθει στο εργατικό δυναμικό της χώρας του, πρέπει να έχει πολλές γνώσεις για να ανταπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις της τεχνολογίας. Είναι επίσης σημαντικό τα σχολεία να διαθέτουν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που να είναι ειδικευμένοι στη διδακτική με προσέγγιση STEM και τα θέματα αυτά πρέπει πάντα να θεωρούνται ως θέματα υψηλής ζήτησης. 

Εάν ενδιαφερθούν οι εκπαιδευτικοί να εντάξουν τη νέα αυτή μέθοδο διδασκαλίας στην εκπαιδευτική διαδικασία  θα είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για το σχολείο τους. 

Πολύδωρος Σταυρόπουλος, Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος

MSc STEM στην Εκπαίδευση, Παιδαγωγικό τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ

 

-/5

Комментарии

There are no Comments yet. Be the first to Post a Comment

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.

Мар 2023

в п в с ч п с
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31