Ληξούρι - ArTUNEino : Το μουσικό αφτί

School: High School of Lixouri
Teacher: Christos Smaragdakis
No of students participated: 2
Subject domain:
Contact info

Γενικό Λύκειο Ληξουρίου

gel@sch.gr

τηλ: 2671091105

Feel
Imagine
Create

Στην πόλη μας δραστηριοποιείται η πιο παλιά φιλαρμονική σχολή στην Ελλάδα, η Φιλαρμονική Ληξουρίου (ιδρύθηκε το 1836), η οποία συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας με συνεχή παρουσία και στην πόλη αλλά και εκτός της Κεφαλονιάς. Ένα από τα μέλη της ομάδας μας, ο Φώτης Μιλτιάδης, είναι και μέλος της φιλαρμονικής. Όταν, λοιπόν, ήρθε η στιγμή στα πλαίσια του προγράμματος STEMpowering Youth να βρούμε μια ιδέα για project που να καλύπτει μια ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, το πρώτο πράγμα που μας ήρθε στο μυαλό ήταν να ψάξουμε τις ανάγκες της φιλαρμονικής. Ρωτήσαμε τον μαέστρο της Φιλαρμονικής, κ. Χαράλαμπο Μακρή, αν χρειάζεται κάτι και μας απάντησε πως χρειάζεται ένα κουρδιστήρι που δεν μπορεί να βρει στο εμπόριο. Το κουρδιστήρι είναι μια συσκευή που ακούει τον ήχο ενός οργάνου και δείχνει τη νότα που παίζεται. Αν υπάρχει απόκλιση από την πιο κοντινή νότα, τότε μας δείχνει και την απόκλιση αυτή ανάβοντας έναν αριθμό από λαμπάκια LED ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση. Τα κουρδιστήρια της αγοράς δείχνουν την απόκλιση σε σχέση με τη νότα που θέλουμε να κουρδίσουμε, χρησιμοποιώντας λαμπάκια και όχι δείχνοντας ακριβώς ποια συχνότητα σε Hz παίζεται. Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια συσκευή που θα βοηθήσει στις ατομικές και ομαδικές πρόβες και στο κούρδισμα των οργάνων της Φιλαρμονικής. Η συσκευή αυτή, αφού δεν υπάρχει στο εμπόριο, θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλες φιλαρμονικές σχολές, ωδεία, μουσικούς κλπ.

Στη συνέχεια ήρθαμε ξανά σε επαφή με το Μαέστρο για τις λεπτομέρειες της κατασκευής που θέλουμε να φτιάξουμε και τον καλύτερο τρόπο που μπορούν να εμφανίζονται οι μετρήσεις στην οθόνη.


Available Partnership Opportunities

Δυνατότητα σύμπραξης με τη Φιλαρμονική Ληξουρίου.

Η συσκευή αυτή, εφόσον δεν υπάρχει στο εμπόριο, θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλες φιλαρμονικές σχολές, ωδεία, μουσικούς κλπ.