Όχημα Συλλογής Απορριμμάτων με Arduino, Σάμος

School: 2o Gymnasio Samou
Teacher: Vasilis Mparekos
No of students participated: 3
Subject domain: Robotics, Engineering, Technology
Contact info
Feel
Imagine
Create

Στο πρόγραμμα STEM που παρακολουθήσαμε, χρειάστηκε ως τελική εργασία να φτιάξουμε μια κατασκευή η οποία θα δίνει λύση σε ένα πρόβλημα της καθημερινότητας μας και παράλληλα θα έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Αφού το σκεφτήκαμε, αποφασίσαμε ότι ένα τέτοιο σύνθετο πρόβλημα αφορά την αποκομιδή των απορριμάτων των οποίων ο όγκος τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνει.

Επίσης κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας παρατηρούμε ότι κάποιοι μαθητές μάλλον δεν σέβονται το χώρο αλλά και την προσπάθεια της καθαρίστριας να κρατά καθαρό το Σχολείο μας, καθώς στα διαλείμματα βλέπουμε πεταμένα στο προαύλιο άδεια μπουκαλάκια νερού, χαρτάκια, συσκευασίες από κρουασάν και άλλα σκουπιδάκια παρότι υπάρχουν κάδοι απορριμάτων τριγύρω. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό ακόμη και μέσα στις σχολικές αίθουσες παρότι υπάρχουν καλαθάκια για τα απορρίματα.

Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα αυτόνομο όχημα αποκομιδής των απορριμάτων το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιείται στα διαλείμματα και να καθαρίζει μια σχολική αίθουσα ή ακόμη και το προαύλιο του Σχολείου. Κατ' αυτό τον τρόπο θέλουμε κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές μας και να αναδείξουμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένα ρομποτάκι αλλά και η καθαρίστρια του Σχολείου μας (η οποία δεν είναι ρομποτ) ενώ όλα θα ήταν πιο απλά αν όλοι κάναμε ότι έπρεπε δηλαδή πετάγαμε τα άχρηστα κατευθείαν στους κάδους και όχι οπουδήποτε αλλού.

car side

Το όχημά μας θα είναι αυτόνομο δηλαδή θα κινείται με μπαταρίες με κάποιο πρόγραμμα που θα τρέχει στο "μυαλό" του, στην πλακέτα Arduino. Θα πρέπει να ανιχνεύει τα μικρού όγκου απορρίμματα, να τα συλλέγει με μια δαγκάνα και μετά να τα οδηγεί προς ένα προκαθορισμένο σημείο συλλογής, διευκολύνοντας την καθαρίστρια του Σχολείου μας.

Χαρήκαμε που συνεργαστήκαμε στις STEM συναντήσεις και που ανακαλύψαμε και μάθαμε καινούρια πράγματα!

Τα μέλη της ομάδας, οι μαθητές:
Αντωνίου Ωρίων, Γιαννικάκης Θανάσης και Παπαγεωργίου Γιάννης.