Σύστημα ανίχνευσης συγκέντρωσης αλάτων στο νερό
Hosted by OSOS, contributed by Kouloumpis Dimosthenis on 16/05/2019

Ανίχνευση Αλάτων στο νερό

Κατασκευή των μαθητριών του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου / 1ου Λυκείου Αργοστολίου για το Πρόγραμμα STEMpowering Youth 2019 (5ος Κύκλος):
ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΜΑΤΖΑΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

Το νερό του δικτύου ύδρευσης στην Κεφαλονιά χαρακτηρίζεται από την μεγάλη του περιεκτικότητα σε άλατα λόγο της ιδιαίτερης μορφολογίας του νησιού (ασβεστολιθικά πετρώματα). Την άνοιξη του 2019 εγκαινιάστηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς η  μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης στη χώρα, ένα εργοστάσιο το οποίο θα δίνει πόσιμο νερό στο Αργοστόλι και στις κοντινές περιοχές του.

Αυτό δημιούργησε δύο θέματα. Οι κάτοικοι του Αργοστολίου δεν έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι το νερό της βρύσης μπορεί να πίνετε και είναι δύσπιστοι να το πιστέψουν αλλά και ότι στα όρια της πόλης οι κάτοικοι δεν μπορούν να ξέρουν με σιγουριά αν έχουν συνδεθεί στο καινούργιο δίκτυο ύδρευσης ή ανήκουν στο παλιά.

Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν μια συσκευή η οποία αναγνωρίζει το επίπεδο αλάτων στο νερό και θα ενημερώνει αν τα επίπεδο του αντιστοιχούν στο πόσιμο νερό.

Έτσι δημιουργήσαμε μια συσκευή μέτρησης της συγκέντρωσης άλατος με βάση την αγωγιμότητα του νερού χρησιμοποιώντας ένα Arduino UNO R3. Το αλάτι είναι μια χημική δέσμευση θετικών και αρνητικών ιόντων. Τα ιόντα είναι θετικά ή αρνητικά φορτισμένα μόρια. Το ηλεκτρικό ρεύμα απαιτεί ιόντα για τη ροή ηλεκτρισμού στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό νερό (H2O) δεν άγει την ηλεκτρική ενέργεια. Όσο περισσότερο  αλάτι διαλύουμε στο νερό, τόσο πιο αγώγιμο γίνεται το νερό, έτσι το νερό προσφέρει χαμηλότερη αντίσταση. Αυτή η συσκευή μετράει την αντίσταση του νερού για να προσδιορίσει τη διαλυμένη συγκέντρωση του άλατος.

Keywords: νερό άλατα μέτρηση αντίστασης
Learning Objectives: Μαθηματικά Φυσική Χημεία Πληροφορική
Rating: -/5
Views: 401
Languages: Greek
Students age group: 12 - 15
Subject domain: Mathematics, Chemistry, Physics, ICT
# of students participating: 2
Updated on: 14.06.2019

Comments

There are no Comments yet. Be the first to Post a Comment

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.