Σεισμοί και Ηφαίστεια: «Δε φοβάμαι το σεισμό, είμαι σεισμοειδικός
Hosted by OSOS, contributed by Eirini Anthi on 02/03/2020
Οι μαθητές/τριες του Γ2 του 5ο ΔΣ Πόλεως Ρόδου υλοποίησαν ένα πρόγραμμα Open Schools for Open Societies – Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία, με τίτλο: "Σεισμοί και Ηφαίστεια: «Δε φοβάμαι το σεισμό, είμαι σεισμοειδικός»". Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του πλανήτη μας και απαιτείται ενημέρωση και εγρήγορση. Τα παιδιά έρχονται συχνά αντιμέτωπα με το πρόβλημα και δημιουργείται το ερώτημα τι θα έκαναν αν συνέβαινε ένας δυνατός σεισμός στην περιοχή τους.
Βασικός σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών για την περίπτωση ενός σεισμού και η γνωριμία τους με τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά (α) να γνωρίσουν το φαινόμενο των σεισμών και το φαινόμενο των ηφαιστείων, (β) να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους σχετικά με τους σεισμούς και (γ) να μάθουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας από τους σεισμούς.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα ταξίδι στη γνώση γύρω από τους σεισμούς, που περιλαμβάνει τις πρώτες αντιλήψεις των ανθρώπων για τους σεισμούς και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Ακολούθησαν πληροφορίες για τις σύγχρονες επιστημονικές πληροφορίες για τη δομή της γης, το μηχανισμό που κάνει τη γη να τρέμει και τα πετρώματα του στερεού φλοιού που σπάζουν, τα ρήγματα και τα ηφαίστεια. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην προετοιμασία και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Η γνωριμία με τους σεισμούς, με βιωματικό κυρίως τρόπο, και η εκτέλεση μιας σειράς πειραμάτων εξόπλισε τους μαθητές με ερευνητική διάθεση, απέκτησαν κατάλληλες γνώσεις για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια. Επιπλέον, οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού πρέπει να συμπεριφέρονται ψύχραιμα. Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την κατασκευή δύο σεισμογράφων: α) Απλός σεισμογράφος από άχρηστα υλικά και β) Σεισμογράφος σε συνεργασία με τους μαθητές των Γ1 και Γ2 τάξεων του σχολείου. Ο πρώτος σεισμογράφος αποτέλεσε κίνητρο για την κατασκευή του δεύτερου.
 

Keywords: Σεισμοί, γεωφυσικό φαινόμενο, ρήγμα, ρίχτερ, σεισμογράφος, ηφαίστεια
Learning Objectives: Μελέτη περιβάλλοντος, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, STEAM
Rating: -/5
Views: 1277
Languages: Greek
Students age group: 6 - 9
Subject domain: Mathematics, Science, ICT, Engineering, Technology
# of students participating: 18
Updated on: 16.03.2020

Comments

There are no Comments yet. Be the first to Post a Comment

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.