Φορητός Μετρητής Κατανάλωσης Αλκοόλ
Hosted by OSOS, contributed by Kouloumpis Dimosthenis on 16/05/2019

Φορητός Μετρητής Αλκοόλ

Κατασκευή των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου για το Πρόγραμμα STEMpowering Youth 2019 (5ος Κύκλος):
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΙΝΟ
ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

 

Το καλοκαίρι παρατηρείται στη Κεφαλονιά ένα αυξημένο ποσοστό αυτοκινητιστικών ατυχημάτων κυρίως λόγω της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ τόσο από τους επισκέπτες του νησιού μας όσο και από τους ντόπιους. Στόχος της εφεύρεσης μας είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με την βοήθεια μιας συσκευής που θα αναγνωρίζει την ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί μέσω της αναπνοής.

Για την συσκευή χρησιμοποιήθηκε μια συσκευή Arduino και ο αισθητήρας MQ-3. Αυτός είναι ένας αισθητήρας είναι ευαίσθητος στο αλκοόλ, ιδιαίτερα στην αιθανόλη, που βρίσκεται στο κρασί, τη μπίρα και το αλκοόλ. Αυτός ο τύπος κυκλώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όργανο εκπνοής για να ελέγξει το επίπεδο αλκοόλ αίματος ενός ατόμου. Ακριβώς όπως εκπνέουμε το διοξείδιο του άνθρακα όταν αναπνέουμε, θα εκπνέουμε αλκοόλ εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ υπάρχει στο αίμα, τόσο περισσότερο υπάρχει στον αέρα κατά την εκπνοή. Αυτό το γεγονός δίνει μια καλή ένδειξη για το αν ένα άτομο είναι μεθυσμένο και πόσο μεθυσμένοι είναι.

Για διαφορετικές χώρες, τα επιτρεπτά όρια του αλκοόλ στο αίμα, ως το όριο οδήγησης ποικίλλουν. Η περιοχή κυμαίνεται από 0,01mg/L έως 0,10mg/L. Οι περισσότερες χώρες έχουν ένα όριο περίπου 0,05mg/L. Για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Ισλανδία έχουν όρια 0,05mg/L. Ο Καναδάς έχει υψηλότερο όριο που έχει οριστεί σε 0,08mg/L. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επίσης 0,08mg/L. Αυτό σημαίνει ότι εάν η μέτρηση του αλκοολόμετρου μετρά πάνω από αυτό το όριο, το άτομο δεν θα πρέπει να οδηγήσει.

 
Keywords: Αλκοόλ
Learning Objectives: Επιστήμη, Χημεία, Μαθηματικά
Rating: -/5
Views: 414
Languages: Greek
Students age group: 12 - 15
Subject domain: Science, Chemistry, Algebra and Number Theory
# of students participating: 3
Updated on: 14.06.2019

Comments

There are no Comments yet. Be the first to Post a Comment

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.