ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΟΡΝΑΡΟΣ-ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ

ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΟΡΝΑΡΟΣ-ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εξέλιξη της παρούσας ομάδας

 

  • Η ομάδα Θεοτοκόπουλος-Κορνάρος-Λεονταρίτης παρουσιάστηκε στην ημερίδα του έργου Open Discovery Space στο Πάνορμο της Κρήτης.

 

  Στίξατε για το πρόγραμμα

Στίξατε για το πρόγραμμα

Στίξατε εδώ για προβολή της παρουσίασης σε πλήρη οθόνη.

 

 

 

  • Η ομάδα Θεοτοκόπουλος - Κορνάρος - Λεονταρίτης επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός ζωντανά μεταδιδόμενου δικτυακού δρώμενου.

 

 

Η Ιστορία

Τέσσερις αιώνες έχουν περάσει από τον θάνατο δυο μεγάλων Ελλήνων, του Βιτσέντζου Κορνάρου και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ο Κορνάρος σημάδεψε με το λογοτεχνικό έργο του τη λεγόμενη "Κρητική Αναγέννηση" και ο Θεοτοκόπουλος με τη ζωγραφική του την Ευρωπαϊκή. Λίγο νωρίτερα αλλά παράλληλα με εκείνους, ένας άλλος Κρητικός, ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης, ταξίδευε στις αυλές της Ευρώπης απολαμβάνοντας την αναγνώριση των συγχρόνων του για τη μουσική του δημιουργία. Ένας Ποιητής, ένας Ζωγράφος κι ένας Μουσικός, υπογράφουν με τα ελληνικά τους ονόματα ο καθένας τη δική του συμβολή σε ό,τι θαυμαστό ονομάζουμε σήμερα Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

 

Η Ιδέα   

Η ανάπτυξη αυτής της ομάδας αποσκοπεί στην υποστήριξη της δημιουργίας ενός απ' ευθείας μεταδιδόμενου δικτυακού δρωμένου στο οποίο η εικαστική δράση θα συνυπάρχει με την παραστατική και τη μουσική. Η ιδιαιτερότητα της παρούσας προσπάθειας εστιάζεται στο οτι οι συντελεστές της είναι απομακρυσμένοι και συνεργάζονται εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του Open Discovery Space. Πρότυπο αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί το δρώμενο "ΑΚΡΙΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗ" που πραγματοποιήθηκε την περσινή Άνοιξη από την παρούσα κοινότητα. Στο δικτυακό αυτό δρώμενο μπορούν να συμβάλλουν όλα τα μέλη της κοινότητάς μας. 

 

Η Ιδιαιτερότητα

Στόχος αυτής της κίνησης θα είναι εκτός από την βιωματική διαδικασία προετοιμασίας, η παραγωγή πρωτογενούς ψηφιακού υλικού καθώς και η καταγραφή πρωτοτύπων αλλά και προτύπων σεναρίων μάθησης τα οποία ως πρακτικές και περιεχόμενο θα εμπλουτίσουν τις κοινότητες διαδραστικής μάθησης για μελλοντική αξιοποίηση και ανάπτυξη από άλλες κοινότητες και εκπαιδευτικούς στο μέλλον.

Συγκεκριμένα:

Στο εικαστικό μέρος της δράσης πρόκειται να αναπτυχθούν πρακτικές και σενάρια προετοιμασίας εικαστικού περιεχομένου τόσο για τις ανάγκες μιας παράστασης όσο και ελεύθερη δημιουργία. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο ως διαδικασία θα καταχωρηθεί ως κεφάλαιο των δημιουργών του και οι δημιουργίες των μαθητών σε πραγματικές αλλά και ψηφιακές εκθέσεις "ανοιχτές στο κοινό".

Στο λογοτεχνικό μέρος της δράσης πρόκειται να αναπτυχθούν πρακτικές και σενάρια προετοιμασίας λογοτεχνικού περιεχομένου με τη μορφή απαγγελίας, ερμηνείας ρόλων αλλά και ανάδειξης εργασιών.

Στο μουσικό μέρος της δράσης πρόκειται να πραγματευθούμε την παραδοσιακή μελωδία του Ερωτόκριτου μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών στη γνωριμία τους με τα ιδιαίτερα ρυθμικά χαρακτηριστικά της αλλά και μέσα από την πράξη να ανακαλύψουμε τη σχέση της με ανάλογες μορφές μουσικής από τη Δύση. Οι μαθητές πρόκειται να ηχογραφήσουν αποσπάσματα του έργου με απαγγελία ή τραγουδώντας σε διάφορους συνδυασμούς συνεργασιών μεταξύ τους. Το τελικό αποτέλεσμα εντάσσεται σε ψηφιακή ηχογράφηση και συνοδεύει την εικαστική τους δημιουργία.

 

Συντελεστές του δρώμενου

κ. Στέλλα Πεταλά
κ Στέλλα Τρυφωνίδου
κ. Γιούλη Βεντούρα

 

Το Μουσικό θέμα

Ακούστε τα υπό διαμόρφωση μουσικά θέματα που γράφονται με τη χρήση ψηφιακού δυνητικού στούντιο (Digital Audio Workstation) από τον κ. Πέτρο Στεργιόπουλο ειδικά για την παρούσα ομάδα:

 

Κυρίως Θέμα:
http://ods-portal-dev.intrasoft-intl.com/beta/el/edu-object/erotokritos-...

Κονταρομαχία / Ατενίζοντας τον αντίπαλο πρίν την κρούση:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/eo-resource-view/669799

Κονταρομαχία / Χτύπημα, Καλπασμός:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/eo-resource-view/669792

Κονταρομαχία / Αναγγελία των Αγώνων:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/eo-resource-view/669803

Η υπόσχεση / Αποχωρισμός:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/eo-resource-view/669798

Θέμα με Πιάνο Σόλο
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/edu-object/erotokritos-thema-pian...

 

Υλοποίηση

Η Μίξη των ψηφιακών ηχογραφήσεων (ψηφιακών οργάνων) με τις ηχογραφήσεις φυσικού ήχου

Για τις ανάγκες της παρουσίασης του δρώμενου σε μορφή οπτικοακουστικών αποθηκευμένων αντικειμένων, οι συντελεστές κα Πεταλά από τα Χανιά, κα Βεντούρα και Πέτρος Στεργιόπουλος από την Αθήνα αντάλλαξαν αρχεία μεταξύ τους. Όλες οι ηχογραφήσεις είναι πρωτότυπες και πραγματοποιήθηκαν με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, τη συμβολή καλλιτεχνών και την βοήθεια της τεχνολογίας μέσω δευτερογενούς ψηφιακής επεξεργασίας. 

Ο κ. Πέτρος Στεργιόπουλος επεξεργάστηκε την μίξη των ηχογραφήσεων και την παραγωγή πρωτότυπου ψηφιακού υλικού με τη μορφή ηχητικής αφήγησης με υπόκρουση ως ηχητικό δρώμενο. Για τη δημιουργία των ηχητικών αποσπασμάτων χρησιμοποιήθηκαν περιβάλλοντα ψηφιακής επεξεργασίας ήχου, συνθετητές και φορητοί υπολογιστές.

Η διαδικασία μίξης δυνητικών και φυσικών ήχων βιντεοσκοπήθηκε για τη μελλοντική τους χρήση σε επιμόρφωση παρουσίασης ζωντανής σύνδεσης (Linkcast, παραπομπές περιέχονται στην περιγραφή των παρακάτω αρχείων).

Η διαδικασία που πραγματοποιήθηκε πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού απ' ευθείας μεταδιδόμενου δρώμενου σύμφωνα με την αναγνωρισμένη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Καλή Πρακτική
"Ας Μοιραστούμε τη Μουσική"

 

Τα τελικά

-Αποχαιρετισμός
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/edu-object/erotokritosapohairetis...

-Κονταρομαχία
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/edu-object/erotokritos-kontaromah...

-Τα θλιβερά μαντάτα
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/edu-object/erotokritos-i-skini-to...

-Μάχη με τους Βλάχους
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/edu-object/erotokritos-mahi-me-to...

- Επίλογος
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/edu-object/erotokritos-epilogos-a...

 

Τα αρχεία ηχογραφήσεων φυσικού ήχου

Τα αρχεία ηχογραφήσεων των μαθητών δημοτικού δημιουργήθηκαν με την επιμέλεια της κας Στέλλας Πεταλά  .
Την βιντεοσκόπηση επιμελήθηκε η κα κ. Γιούλη Βεντούρα. Για την ηχογράφηση ιστορικής παρτιτούρας του Φραγκίσκου Λεονταρίτη προσεφέρθησαν ευγενώς οι καλλιτέχνες:
Σοπράνο: Λητώ Μεσσήνη, Κάλι Λαμπαδίτη
Φλάουτα με ράμφος (τενόρο): Ελευθερία Λιοδάκη, Μυρσίνη Βεστάκη
Φλάουτο με ράμφος (μπάσο): Δημήτριος Κούντουρας
Διδασκαλία Αναγεννησιακής Ιστορικά Ενήμερης Ερμηνείας: Δημήτριος Κούντουρας
 

-

 

Οι εικόνες των μαθητών

-Εκπαιδευτικά αντικείμενα:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/educational-objects/568563

-Από την κοινότητα:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/community/taxideyontas-stin-epohi...

 

 

Σύνδεσμοι

Διαβάστε τη συζήτηση υλοποίησης, παρακολουθήστε τα γεγονότα και διαβάστε το αρχικό μας σενάριο

Το τελικό σενάριο που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό του ODS βρίσκεται εδώ .

Μεταφερθείτε στην ομάδα διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών δικτυακών δρωμένου και γράψτε μας τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συμβάλλετε!

 

Members 2