Εργαστήριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών: "FRONTIERS: Φέρνοντας την έρευνα αιχμής στη Φυσική στην σχολική τάξη"

Event Date

Event Date: 
Saturday, October 12, 2019
514


Πόσα ξέρουν σήμερα οι μαθητές των σχολείων για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη, τα βαρυτικά κύματα, το Μποζόνιο Higgs, την πρώτη «φωτογράφιση» μιας μαύρης τρύπας στο Διάστημα; Και πόσα από αυτά αποτελούν μέρος του αναλυτικού προγράμματος στα σχολεία τους; Ένα πραγματικό χάσμα χωρίζει σήμερα τη σχολική εκπαίδευση απο τις σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις και τις νέες πληροφορίες που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην κατανόηση των μυστικών του Σύμπαντος. 

Ταυτόχρονα οι πολίτες πληροφορούνται για τα μοναδικά αυτά επιτεύγματα χωρίς να κατανοούν την επίδραση που μπορούν να έχουν για την καθημερινή τους ζωή. Θα μπορούσαν όμως τα θέματα αυτά να ενταχθούν στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα με τρόπο συστηματικό και κατανοητό; Είναι εφικτή η σύνδεση της έρευνας αιχμής με τη σχολική πραγματικότητα; Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να «εντάξουμε» τους πολίτες στην ερευνητική διαδικασία αναδεικνύοντας τη δύναμη της «επιστήμης των πολιτών»;

Με σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης, η Eλληνογερμανική Αγωγή και το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, συνεχίζοντας την παράδοσή στη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με όραμα τη σύμπραξη έρευνας και εκπαίδευσης στο χώρο της Σύγχρονης Φυσικής ανακοινώνουν τη διοργάνωση της ημερίδας επιμόρφωσης εκπαιδευτικών: «FRONTIERS: Φέρνοντας την έρευνα αιχμής στη Φυσική στη σχολική τάξη». 

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά σενάρια και εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων και πρωτοβουλιών και φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέρος μίας συνολικής πρότασης για την ένταξη της Σύγχρονης Φυσικής στα αναλυτικά προγράμματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον η ημερίδα σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής δράσης για την ανάδειξη του δυναμικού της «επιστήμης των πολιτών» στην λειτουργία των μεγάλων ερευνητικών υποδομών όπως οι ανιχνευτές ATLAS και CMS στο CERN, το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων VIRGO και το τηλεσκόπιο νετρίνo ΚΜ3ΝeT στη Μεσόγειο. 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία εικονική επίσκεψη στο κέντρο ελέγχου του παρατηρητήριου Βαρυτικών κυμάτων VIRGO στην Ιταλία και να συνομιλήσουν με ερευνητές στο χώρο της αστρονομίας Βαρυτικών κυμάτων. Στη συνέχεια θα λάβουν πληροφορίες για το πως μπορούν να μεταφέρουν αυτές τις δράσεις στη σχολική πράξη. 

Η ημερίδα διεξάγεται το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 12:00 – 18:00 στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ημέρα Ανοιχτού Σχολείου που λαμβάνουν χώρα υπο την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Ι.Τ.Υ.Ε Διόφαντος. http://openschool.ea.grΑπευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες μετά τη λήξη του εργαστηρίου. 

Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών απαιτείται εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο  http://openschool.ea.gr/register/ με αναφορά στο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της ημερίδας : . Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η ημερίδα αυτή και οι επακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία FRONTIERS η οποία χρηματοδοτείται από  το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται με τη σύμπραξη μεγάλων ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων απο την Ελλάδα (Ελληνογερμανική Αγωγή, Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών του ΕΚΠΑ, ΕΜΠ), την Ιταλία (EGO- European Gravitational Observatory), την Ιρλανδία (Dublin City University), τη Γαλλία (Paris Centre for Cosmological Physics) και την Πορτογαλία (NUCLIO- Nuclio-núcleo Interactivo De Astronomia).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο: www.frontiers-project.eu ή να επικοινωνήσουν απευθείας με τους εθνικούς συντονιστές της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα στη διεύθυνση: info[at]frontiers-project.eu

-/5

Comments

There are no Comments yet. Be the first to Post a Comment

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.

Jun 2020

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30