Συζήτηση Υλοποίησης

Error message

Notice: MemcachePool::getstats(): Server localhost (tcp 11211, udp 0) failed with: Connection refused (111) in require_once() (line 19 of /var/www/drupal-7.22-v2.1/sites/all/modules/memcache/memcache-lock.inc).
Συζήτηση Υλοποίησης

Η κοινότητα ΙΚΑΡΕΙΑ ΘΥΜΑΙΝΑ,  βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/community/ikareia-thymaina-i-moys... .

Η άποψή σας στη συζήτηση που ακολουθεί γύρω από τον τρόπο υλοποίησης είναι ευπρόσδεκτη.

Σας ευχαριστώ,

Π.Σ.

Rate-/5

Comments

Petros Stergiopoulos
2015.05.21
Like
1

Η παρούσα συζήτηση αναφέρεται στην κοινότητα Ικάρεια Θύμαινα που βρίσκεται από σήμερα σε εξέλιξη:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/community/ikareia-thymaina-i-moys...

 

Petros Stergiopoulos
2015.05.22
Like
1

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους εσάς με τους οποίους βρίσκομαι ήδη σε επικοινωνία. Ο στόχος της συνέχειας της κατ ιδίαν επικοινωνίας μας δημόσια είναι, με τη συγκατάθεσή σας, η ανταλλαγή ιδεών ώστε να αποτελέσουν οδηγό δημιουργίας ανάλογων δραστηριοτήτων στο μέλλον.

Καλωσορίζω λοιπόν την κα Κατερίνα Μπουλάκου  τον κο Στέφανο Πουλτσάκη τον κο Κωνσταντίνο Βασιλάκο και την κα Έβη Κατσαρά (καθ. Φλάουτου του Μουσ. Σχολείου Ρόδου). Για λόγους διευκόλυνσης της επικοινωνίας και εφόσον με γνωρίζετε, σας καλώ μετά χαράς και ελεύθερα να ανταλλάξετε τις ιδέες και τις απόψεις σας συνομιλώντας στον ενικό. Σας ευχαριστώ όλους θερμά για αυτήν την εξαιρετική παραχώρηση.

Η Κατερίνα Μπουλάκου από την Αθήνα είχε την ιδέα μετάλλαξης της παιδικής φωνής των μαθητριών μέσα από μια απλή μελωδία λίγων φθόγγων. Κατερίνα αν θέλεις, μπορείς να αναπτύξεις λίγο παραπάνω την ιδέα σου.

Ο Κωνσταντίνος Βασιλάκος από το Μπέρμιγχαμ προσέφερε την δημιουργία ηχητικού σχεδιασμού βάσει παραμετροποίησης του φωτός μέσω του arduino. Η διαδραστική του εγκατάσταση βρίσκεται εδώ .

Η Έβη Κατσαρά από τη Ρόδο είναι πιθανό να απασχολήσει μαθητές της στη δημιουργία ενός αρχείου ήχου ή ζωντανής διάδρασης βασισμένης σε ένα τελικό σενάριο στο οποίο θα κατασταλλάξουμε.

Ο γράφων ξεκίνησε την δημιουργία αυτής της κοινότητας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά από σημερινή συνομιλία με τον Στέφανο Πουλτσάκη συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε:

 • Την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφηση της δράσης με τις μαθήτριές του με βάση τη μορφή της δράσης την οποία πειραματιζόμαστε και το δικό του σενάριο. (Φωτογραφίες υλοποίησης έχουν ήδη τραβηχθεί και θα αναρτηθούν).
 • Την ηχογράφηση της "Αύρας": ενός τραγουδιού των παιδιών στο οποίο τις συνοδεύει στα πλήκτρα. Ο τρόπος ηχογράφησης που του ζήτησα ήταν να ηχογραφήσει μόνο τις φωνές των μαθητριών καθώς θα ακούν την προηχογραφημένη του συνοδεία με ακουστικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε τη φωνή των μαθητών ατόφια προς περαιτέρω επεξεργασία με τη συμμετοχή μαθητών Μουσικών Σχολείων μελλοντικά. Ανάλογο μπορεί να γίνει και με την απλή μελωδία που προτείνει η Κατερίνα.
 • Την ανάρτηση ηχητικού σχεδιασμού από εμένα με βάση το σενάριό του.
 • Να βιντεοσκοπήσουμε ή να ηχογραφήσουμε όποια δράση ώστε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να δούμε αν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ζωντανή απευθείας σύνδεση.
 • (Στέφανε, κάτι ξέχασα; Διόρθωσέ με! ) 

 

Η παρούσα διαδικασία συζήτησης δεν αποκλείει την ανταλλαγή ιδιωτικών email ωστόσο τη θεωρώ αρκετά πρακτική για την τελική υλοποίηση του εγχειρήματος. 
Σας ευχαριστώ όλους πολύ θερμά για την προσφορά σας!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΤΣΑΚΗΣ / Stefanos Poultsakis
2015.05.22
Like
2

Υπέροχα όλα...!!!

 

Petros Stergiopoulos
2015.05.28
Like
1

Τέλεια Στέφανε! Ήδη υπάρχει υλικό δράσης με τη μορφή φωτογραφιών και ηχογραφήσεων που έχεις στείλει το οποίο θα εμπλουτίσει τη συνδρομή της Μουσικής για την κοινότητα Ικάρεια Θύμαινα. Εξάλλου ξεχωριστός ιστότοπος είναι υπό διαμόρφωση από την πλευρά σου. Χάρηκα πολύ όταν μου είπες και για την πιθανότητα να εμπλακεί και ο πατέρας σου, εκπαιδευτικός επίσης από την Έδεσσα! Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχω νεότερα για συγκεκριμένο τρόπο χρήσης των ηχογραφήσεων που μου έστειλες ώστε οι φωνές των μαθητριών σου να έχουν υπόκρουση από μαθητές που θα ηχογραφήσουν ή θα παίξουν ζωντανά μόνο για σας. Ούτως ή άλλως θα έχετε από εμένα ένα δεύτερο αρχείο ως δείγμα που θα ανακοινώσω το συντομότερο δυνατό.

 

 

 

 

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΤΣΑΚΗΣ / Stefanos Poultsakis
2015.05.28
Like
1

Τη προηγούμενη βδομάδα δημιουργήσαμε ένα σύννεφο και τον Ίκαρο με τα φτερά του να λείπουν έτσι ώστε να αλλάζει συνέχεια το χρώμα. Γι αυτό το λόγο τα κορίτσια μου δημιούργησαν και ένα φάσμα χρωμάτων από βαθύ λαδί έως το ανοιχτό. 

 

 

 

 

Σήμερα ηχογράφησα τα κορίτσια μου στο τραγούδι ''Αύρα". Αύριο θα έχετε και τα αρχεία.

Boulakou Katrin
2015.05.28
Like
1

Καλησπέρα και από μένα!

Όλα όσα διαβάζω μέχρι τη στιγμή αυτή είναι πραγματικά υπέροχα... Η αρχική προτασή μου στον Πέτρο για τη μουσική ήταν περίπου η εξής: κατά το πέταγμα του Ικάρου προς τον ήλιο μπορεί να ακούγεται ένα παιδικό τραγούδι (γι' αυτό ανέφερα στον Πέτρο το Reqiem for my friend του Zbignew Preisner). Επίσης στο σημείο της πτώσης, πρότεινα να αποτυπωθεί η τραγικότητα με μια αντίστοιχη μελωδία, όπου θα αισθητοποιείται ο χαμός του Ικάρου (εδώ ανέφερα πάλι στον Πέτρο την ιδέα με τη χορδή, την οποία ήδη έχουμε συζητήσει και στην οποία μπορώ κι εγώ να συμβάλλω φωνητικά).

Κάτι άλλο, που σκέφτηκα μόλις σήμερα και νομίζω μπορεί ο Στέφανος να το εντάξει στο πρόγραμμά του: Η ανάλυση του λευκού φωτός και τα χρώματα. Τα χρώματα του φάσματος, που κατά σειρά μείωσης του μήκους κύματος είναι ερυθρό, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό και ιώδες, δεν αναλύονται σε άλλα απλούστερα και αν τα ανασυνθέσουμε, θα αναπαραγάγουμε το λευκό. Υπάρχει σχετικό υλικό στο βιβλίο Φυσικής της Β΄Λυκείου (σ.154-157). Αυτό βέβαια για τα δεδομένα των μαθητών του δημοτικού θα μπορούσε να απλοποιηθεί με τον τροχό του Νεύτωνα, ή να αξιοποιηθεί στο σενάριο του skylight με τη διάθλαση για παράδειγμα του ηλιακού φωτός σε μια σταγόνα.

Αυτά προς το παρόν, 

χαιρετίζω όλη την προσπάθεια και φυσικά όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν,

Κατερίνα.

Petros Stergiopoulos
2015.05.30
Like
1

Θαυμάσια, Κατερίνα!

Η Μουσική που προτείνει η Κατερίνα, Στέφανε, βρίσκεται ως εκπαιδευτικό αντικείμενο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/edu-object/vinteo-moysiki-preisner-gia-dromeno-ikareia-thymaina-831131
Στο 38:43

Θέλουμε μια τεκμηρίωση που να συνδέει τη χορδή με το φώς.

Σχετικά με τη μετάλλαξη της παιδικής φωνής έχω τις ακόλουθες προτάσεις:

 1. Μια από τις μαθήτριες (ή και οι δυο) τραγουδά κάποιο μοτίβο (4-5 νότες maximum) από το συγκεκριμένο σημείο του soundtrack. Η άλλη μαθήτρια σε άλλο αρχείο μπορεί να απαγγείλει έναν ή δυο στίχους από κάποιο ποίημα (Ελύτης ίσως σε σχέση με το φως...). Μου το στέλνετε σε mp3 ηχογραφημένο από το Audacity.
 2. Μπορείτε να επιλέξετε έναν οποιοδήποτε φθόγγο που να είναι εύκολος να τραγουδηθεί στην έκταση των φωνών των μαθητριών. Ηχογραφήστε το με σταθερή φωνή για τουλάχιστον 6 -8 δευτερόλεπτα ή στην αξία δυο ολοκλήρων (Ολόκληρο=60).  Μου το στέλνετε σε mp3 ηχογραφημένο από το Audacity.
 3. Μπορούμε να συνθέσουμε μια απλή μελωδία (2-3 φθόγγων) και να ακολουθήσουμε την πρόταση 2.

Για τις περιπτώσεις 2 και 3 τα αρχεία θα αποτελέσουν μέρος ψηφιακής ενορχήστρωσης μαζί με ηχογράφηση ανάλογης μελωδίας από μαθητές στη Ρόδο (Έβη Κατσαρά) και υψίφωνο (Κατερίνα Μπουλάκου) από την Αθήνα.

Τί λέτε;

Petros Stergiopoulos
2015.05.30
Like
1

"Τα χρώματα του φάσματος, που κατά σειρά μείωσης του μήκους κύματος είναι ερυθρό, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό και ιώδες, δεν αναλύονται σε άλλα απλούστερα και αν τα ανασυνθέσουμε, θα αναπαραγάγουμε το λευκό. "

Μπορούμε να αντιστοιχίσουμε έναν φθόγγο για κάθε χρώμα...

Boulakou Katrin
2015.06.02
Like
1

Συμφωνώ απόλυτα με τη συσχέτιση χρωμάτων και φθόγγων. Εξάλλου έχω την αίσθηση ότι από κάποιο σημείο και μετά θα πρέπει να γίνει σαφής η αντιπαράθεση ανάμεσα στο φως (ακόμα και με την ανάλυση των χρωμάτων) και το σκοτάδι, που μπορεί να επέλθει όταν θα χαθεί η ζωή του Ικάρου. Μήπως αυτό το δίπολο (φως-ζωή και σκοτάδι-θάνατος) μπορούμε να το συσχετίσουμε με αυτό που λέγαμε για τη χορδή, Πέτρο; Ακόμα το σκέφτομαι...

Petros Stergiopoulos
2015.06.03
Like
1

Βεβαίως, μπορούμε.

sofia
2015.06.03
Like
2

Γεια σας. Είμαι η Σοφία Σιατραβάνη,εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο Γαύδου.Είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα πραγματεύεστε και θα ήθελα να συμμετέχω με τις μαθήτριές μου.

Petros Stergiopoulos
2015.06.03
Like
1

Ένα θερμό καλοσώρισμα στην εκπαιδευτικό Σοφία Σιατραβάνη και το Δημοτικό σχολείο της Γαύδου !

Σοφία, ήδη με αφορμή τις σκέψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες που ανταλλάξαμε, ο Στέφανος συνεργάστηκε με σχολείο της Πολυκάρπης Εδέσσης. Παρακολουθήστε το οπτικοακουστικό υλικό που αντάλλαξαν οι δυο τάξεις: http://www.opendiscoveryspace.eu/community/ikareia-thymaina-830730

Σύντομα θα έχουμε ιδέες και για την Γαύδο!

 

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΤΣΑΚΗΣ / Stefanos Poultsakis
2015.06.04
Like
1

Σοφία καλως όρισες στην ομάδα μας... Νομίζω, θα ήταν χρήσιμο αν μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις κοινότητες και του Πέτρου και τις δικές μου να πάρεις μια ιδέα. Θα σκεφτώ και γω κάτι. Είμαστε σε επαφή... Ήδη ξεκινάει ιδεοκαταιγίδα (που λέει και ο φίλος μου ο Πέτρος :-) )

 

Και πάλι καλως όρισες...

Υ.Σ.: Επισυνάπτω μερικές σελίδες 

http://www.opendiscoveryspace.eu/community/ikareia-thymaina-830730

http://www.opendiscoveryspace.eu/node/819645

http://www.opendiscoveryspace.eu/edu-object/first-traveling-daedalus-and...

http://www.opendiscoveryspace.eu/community/ikareia-thymaina-i-moysiki-83...

http://www.opendiscoveryspace.eu/community/culture-creativity-curiosity-...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΤΣΑΚΗΣ / Stefanos Poultsakis
2015.06.04
Like
1

Για πιο εύκολη επικοινωνία σου προωθώ το e-mail μου. stefanos_poultsakis@hotmail.com .Αυτό που έκανα με το Δημοτικό της Πολυκάρπης μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει και ένα κομμάτι αυτού που βλέπεις να το πραγματοποιήσεις εσύ.... Ουσιαστικά να πατήσεις πάνω στην ήδη υπάρχουσα διδασκαλία-δρώμενο. Θα ήθελα να μου πεις τι τάξη είναι το παιδί σου. 

Ευχαριστώ.

sofia
2015.06.04
Like
1

Μια πρώτη ιδέα είναι να παίξουμε με φλογέρες το χρώμα κάθε νότας ή αλλιώς τον ήχο του χρώματος και με κρουστά την ταχύτητά τους. Επίσης μπορούμε αυτές τις εικόνες και τους ήχους να τους καταγράψουμε σε  comic με  το cartoon story maker. Θα δω τις εργασίες σας να πάρω ιδέες...Το παιδί μου είναι στην Ε' τάξη

Petros Stergiopoulos
2015.06.04
Like
1

Παρακολούθηση της κοινότητας Skylight

Μεθαύριο Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 17:00 Νορβηγίας (18:00 ώρα Ελλάδας) πρόκειται να συνδεθούμε μέσω τηλεδιάσκεψης με ολόκληρη την κοινότητα του Skylight (μια διαδραστική όπερα Επιστήμης με πρωταγωνιστές μαθητές / φοιτητές και καλλιτεχνικούς συντελεστές από ολόκληρο τον κόσμο) :

Πληροφορίες:
https://kulturped.wordpress.com/prosjekter-under-utvikling/skylight/

Έχω φτιάξει το ακόλουθο blog όπου μπορείτε να δείτε τους τρόπους με τους οποίους τελικά όλες οι κοινότητες -από ολόκληρη την υφήλιο- θα προσπαθήσουμε να αλληλεπιδράσουν:
http://www.opendiscoveryspace.eu/el/node/819283

Με βάση το επίπεδο διάδρασης:
http://www.opendiscoveryspace.eu/el/node/819283#Interactivity

είμαστε στο χαμηλό-μέσο (όπως οι περισσότεροι) . Μπορούμε όμως με δεδομένο κάποιο αριθμό συναντήσεων (προβών) μέχρι την τελική δοκιμή να το ανεβάσουμε σε υψηλό. Ο χρονικός ορίζοντας είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος.

Στη μεθαυριανή συνάντηση οι συντελεστές θα καταθέσουν τις δραστηριότητές τους, κι εγώ θα παρουσιάσω τη δική μας εξελισσόμενη προσπάθεια ως ολιγόλεπτη συμμετοχή στην τελική Όπερα.

Σας καλώ, αν μπορείτε, να παρακολουθήσετε ως ακροατές.
Ο κόμβος τηλεδιάσκεψης (το ονομάσαμε skystage) θα σας σταλεί ιδιωτικά γι'αυτό αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα στο email.

Ευχαριστώ!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΤΣΑΚΗΣ / Stefanos Poultsakis
2015.06.09
Like
1

Πέτρο με τα παιδιά μου σήμερα από το πρωί ετοιμάσαμε κάτι αξιόλογο, νομίζω, ως back up

 

 

http:/ www.opendiscoveryspace.eu/activity/o-daidalos-kai-o-ikaros-sto-kryo-kai-sti-zesti-831453

http:/ www.opendiscoveryspace.eu/activity/o-daidalos-kai-o-ikaros-sto-kryo-kai-sti-zesti-symmetehei-d-s-polykarpis-831451

Petros Stergiopoulos
2015.06.10
Like
1

Στέφανε εξαιρετικό!

Συνεχίζω την ιδέα αντιστοίχισης των χρωμάτων με τους ήχους από προηγούμενο σχόλιο:
Ακολουθώντας την αντιστοίχιση των χρωμάτων με φθόγγους σύμφωνα με το σύστημα του Scriabin, η σειρά είναι η εξής:

 

 

Αντιστοιχία χρωμάτων - μουσικών φθόγγων   (A. Scriabin)
βαθύ κόκκινο  Ντο
κόκκινο Σολ
πορτοκαλί Ρε
κίτρινο Λα
πράσινο Μι
μπλε του ουρανού Σι
μπλε Φα#
φωτεινό μπλε Ντο#
βιολετί ή μοβ Σολ#
λιλά Ρε#
 χρώμα του δέρματος Λα#
   

 

Τα χρώματα του φάσματος κατά σειρά μείωσης του μήκους κύματος είναι ερυθρό, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό και ιώδες.

Ιδεοκαταιγίδα με προτεινόμενες δραστηριότητες (με "διαδοχικό" βαθμό δυσκολίας). Η 2,3 και 5η είναι για σύνδεση ή βιντεοσκόπηση. Τα νησιά/τόποι τίθενται ενδεικτικά και μπορούν να αλλάξουν (όπως για παράδειγμα σε σύνδεση να προστεθεί και η Αθήνα) :

 

 1. Οι μαθητές της Γαύδου μπορούν να γεμίσουν ισάριθμες κόλλες (6) Α4 καθεμιά με ένα από τα παραπάνω χρώματα.  Η δασκάλα μπορεί να διδάξει την αλληλλουχία των χρωμάτων σε συνάρτηση με το μήκος κύματος. Όσο μειώνεται το μήκος κύματος χαμηλώνει η θερμοκρασία ενώ όσο αυξάνει, η θερμοκρασία μεγαλώνει. Στη συνέχεια κάθε μαθητής (3) μπορεί να κρατήσει δυο κόλλες μια σε κάθε του χέρι (6).
 2. Οι κόλλες αναρτώνται στον πίνακα σε σειρά μείωσης του μήκους κύματος και καθε μαθητής παίζει στη φλογέρα του σε χρόνο τετάρτου=60 τη νότα που αντιστοιχεί στις δυο κόλλες (χρώματα/νότες) που κρατούσε σε αξία ολοκλήρου. Έξι νότες ακούγονται διαδοχικά.
 3. Οι κόλλες αναρτώνται στον πίνακα σε σειρά αύξησης του μήκους κύματος. και καθε μαθητής παίζει στη φλογέρα του σε χρόνο τετάρτου=60 τη νότα που αντιστοιχεί στις δυο κόλλες (χρώματα/νότες) που κρατούσε σε αξία ολοκλήρου. Έξι νότες ακούγονται διαδοχικά.
 4. Χωρίστε τα παραπάνω χρώματα σε "ψυχρά" (3) και "θερμά" (3). Οι μαθητές από την Έδεσσα (ή τη Γαύδο ή τη Θύμαινα) "συνθέτουν" αλληλουχίες από 3 (ή 6) ψυχρά χρώματα σε μια "εικαστική" παρτιτούρα Α4. Οι μαθητές από την Έδεσσα (ή τη Γαύδο ή τη Θύμαινα) "συνθέτουν" αλληλουχίες από 3 (ή 6) θερμά χρώματα σε μια "εικαστική" παρτιτούρα Α4.
 5. Ο δάσκαλος στη Θύμαινα κινεί το σύννεφο μπροστά από τον ήλιο. Όταν το σύννεφο κρύβει τον ήλιο, τα χρώματα είναι ψυχρά: οι μαθητές της Γαύδου παίζουν την παρτιτούρα με τα ψυχρά χρώματα σε χρόνο τέταρτο=60 και αξία τετάρτου για κάθε χρώμα ενώ οι μαθήτριες στην Θύμαινα σκουραίνουν τα φτερά του Ικάρου. Όταν το σύννεφο απομακρύνεται από τον ήλιο, τα χρώματα είναι θερμά: οι μαθητές της Γαύδου παίζουν την παρτιτούρα με τα θερμά χρώματα σε χρόνο τέταρτο=60 και αξία τετάρτου για κάθε χρώμα ενώ οι μαθήτριες στην Θύμαινα ξανθαίνουν τα φτερά του Ικάρου.

 

Η ¨Εδεσσα μπορεί να περιγράψει, τα 2, 3 και 5.
Για το 5 μπορούμε να γράψουμε μια σύντομη εύθυμη ιστορία "πώς θα ήταν αν ..." και να την διηγηθούν διαδοχικά τα παιδιά;

 

Για τη μετάλλαξη της φωνής:

Ποιό χρώμα είναι το "οξύτερο" με βάση το μήκος κύματος;

 1. Μπορείτε να συνθέσετε μια αλληλουχία φθόγγων που να καταλήγει στο οξύτερο χρώμα (όχι διαδοχικά και χρησιμοποιήστε όσες νότες/χρώματα θέλετε σίγουρα πάνω 30. Η διαδοχή των χρωμάτων πρέπει όσο εξελίσσεται να περιέχει από περισσότερο ψυχρά σε περισσότερο θερμά χρώματα.  Μονάχα η τελευταία νότα θα είναι η οξύτερη δηλαδή το οξύτερο χρώμα).  Μπορείτε να το ηχογραφήσετε αργά με όργανα ή φωνές; Στην ηχογράφηση μείνετε στην τελευταία νότα (οξύτερο χρώμα) περισσότερο απο όλα τα άλλα χρώματα/νότες.
 2. Παραλλαγή/ Συνέχεια: Στείλτε την ηχογράφηση σε άλλον τόπο να "αποκωδικοποιήσει" την ηχογράφηση με τα χρώματα χρησιμοποιώντας φλογέρες ή χρωματιστά ξυλόφωνα. Ένα παιδί μπορεί να τραγουδήσει την τελευταία νότα και να την ηχογραφήσει με περισσότερη διάρκεια από τις άλλες.
 3. Στείλτε (ή αναρτήστε) τα χρώματα που αποκωδικοποιήσατε σε τρίτο σχολείο ρωτώντας αν όντως ακολουθήθηκε η οδηγία 1 και ζητήστε να ηχογραφήσει την τελευταία νότα.

Οι οξύτερες νότες (ηχογραφήσεις της τελευταίας από κάθε τόπο) συγκεντρώνονται και χρησιμοποιούνται σε σύνθεση με φωνή πραγματικής υψιφώνου (Κατερίνα Μπουλάκου). Η ψηφιακή ηχογράφηση της σύνθεσης γίνεται υπόβαθρο για τη διήγηση/παρουσίαση της δράσης.
 

 

 

 

 

sofia
2015.06.10
Like
1

Πέτρο, διευκρινίζεις σε παρακαλώ τη θερμή και την ψυχρή κλίμακα; Σοφία

Petros Stergiopoulos
2015.06.10
Like
1

Προτείνω κόκκινο πορτοκαλί κίτρινο, ας τα πούμε θερμα χρώματα και το πρασσινο μπλε ιωδες ας τα πούμε ψυχρά!

Boulakou Katrin
2015.06.10
Like
1

Πολύ καλά πάει, Πέτρο! Χαίρομαι που ό,τι συζητούμε για τον Scriabin και τα χρώματα μπορούν να υλοποιηθούν...

Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα και την τελική σύνθεση! 

Boulakou Katrin
2015.06.10
Like
1

Πέτρο, σου στέλνω ένα πολύ σύντομο κείμενο γι' αυτό που μου ζήτησες. Ανάμεσα στην αφήγηση, πριν ή μετά τον διάλογο, μπορούν να παρεμβαίνουν τα σχολεία, το καθένα με το δικό του τρόπο-δρώμενο. Θα δεις με πιο έντονα γράμματα το σημείο, όπου μπορεί να γίνει αισθητή η σύνδεση των χρωμάτων με τη μουσική. Στο κείμενο αυτό μπορεί φυσικά να προσαρμοστεί αυτό που μου ανέφερες για μια άλλη εξέλιξη (κι αν ο Ίκαρος δεν πετούσε τόσο ψηλά...) Ελπίζω να πλησιάζει αυτό που θέλουμε... Η γνώμη μου είναι τα σχολεία (ο Στέφανος, η Σοφία, κ.ά.) να αναλάβουν συγκεκριμένα βήματα-δραστηριότητες που προτείνεις, ώστε να συντονιστεί χρονικά η όλη προσπάθεια. Φυσικά μπορώ κι εγώ να βοηθήσω τη Σοφία ή τον Στέφανο, όπου χρειαστεί.

 

 

Κείμενο-αφήγηση: 

«Ο μύθος λέει ότι ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, φυλάκισε στον φοβερό Λαβύρινθο τον πολυμήχανο Δαίδαλο και τον γιο του. Από τη θάλασσα και τη στεριά ήταν αδύνατο να φύγουν. Κι αφού ο Δαίδαλος δεν άντεχε άλλο φυλακισμένος, αποφάσισε να φύγει πετώντας με τον Ίκαρο, με φτερά που ο ίδιος έφτιαξε χρησιμοποιώντας το κερί. Και τα κατάφερε. Για πρώτη φορά μπορούσαν να πετάξουν ψηλά, στον ουρανό. Ελεύθεροι σαν τα πουλιά.

 • Είμαι ελεύθερος, πατέρα, πετάω!
 • Το ξέρω, μα πρόσεξε, ο ήλιος θα λιώσει τα φτερά σου!
 • Πιο ψηλά και πιο ψηλά, αξίζει στον άνθρωπο να είναι ελεύθερος!
 • Θα σε κάψει, γιε μου, ο ήλιος είναι δυνατός! Κατέβασε τα φτερά σου, χαμήλωσε…
 • Ελεύθερος κι άλλο ψηλά, ξέρω πια τι είναι ελευθερία…

Και πέταξε, κι άλλο ψηλά. Μπορούσε να δει τα χρώματα, άκουγε τη μουσική τους.  Το δυνατό φως όμως τον τύφλωσε κι ο ήλιος έλιωσε τα κέρινα φτερά του. Κι ο Ίκαρος έπεσε και χάθηκε στο πέλαγος που έμελλε να πάρει το όνομά του, μα πέφτοντας χαμογελούσε ευτυχισμένος, είχε μάθει να πετάει, ελεύθερος…» 

Petros Stergiopoulos
2015.06.11
Like
1

Ευχαριστώ Κατερίνα!

Αγαπητοί Σοφία, Στέφανε,

Για το παρακάτω σενάριο που προτείνω μπορούμε να συνδεθούμε, να το προετοιμάσουμε και να το πραγματοποιήσουμε την ίδια μέρα (ή να το ξεκινήσουμε). "Ικάρεια" ονόμασα την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης. Οι ζωγραφιές μπορούν να φωτογραφηθούν και να μπουν σε .ppt ώστε να προβληθούν μέσα από την "Ικάρεια". Οι ηχογραφήσεις επίσης.

Είναι πιο εύκολο απ' ό,τι φαίνεται!
Διαλέξτε χρώμα!

 

Τίτλος: "ΙΚΑΡΕΙΑ ΘΥΜΑΙΝΑ"

Σχολείο/Τόπος με κυανό χρώμα  __ (Έδεσσα;)

Σχολείο/Τόπος με πορτοκαλί χρώμα  __ (Θύμαινα;)

Σχολείο/Τόπος με κίτρινο χρώμα __ (Γαύδος;)

 

 

 

 

Σενάριο Ενοτήτων Σύνδεσης/Ροής

Η οριζόντια δράση στις στήλες Α και Β κάθε γραμμής είναι ταυτόχρονη. Η στήλη Γ ενεργοποιείται από το χρώμα με τον αριθμό που αναφέρεται στην Στήλη Α.

Α/Α Στήλη Α Στήλη Β
(δράση χωρίς ήχο)
Στήλη Γ
1

Εισαγωγή "Ο Δαίδαλος κοιτάζει πώς τα πουλιά πετούν κάτω από τον Ήλιο..."

Αφήγηση:
"Ο μύθος λέει ότι ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, φυλάκισε στον φοβερό Λαβύρινθο τον πολυμήχανο Δαίδαλο και τον γιο του.
(κίτρινο 1). Από τη θάλασσα και τη στεριά ήταν αδύνατο να φύγουν. Κι αφού ο Δαίδαλος δεν άντεχε άλλο φυλακισμένος, αποφάσισε να φύγει πετώντας με τον Ίκαρο, με φτερά που ο ίδιος έφτιαξε χρησιμοποιώντας το κερί". (κίτρινο 2)

Προβολή:
διαδοχικά 2 η περισσότερες ζωγραφιές μαθητών

Μουσική
1)Με φόντο την χρωματική παρτιτούρα τους οι μαθητές παίζουν Σολ Ρε Λα Σολ με αξία τετάρτου=60.

2)Με φόντο την χρωματική παρτιτούρα τους οι μαθητές παίζουν Μι Σι Φα# Σολ με αξία τετάρτου=60

2

(κίτρινο 3)

"
 

-Είμαι ελεύθερος, πατέρα, πετάω!

-Το ξέρω, μα πρόσεξε, ο ήλιος θα λιώσει τα φτερά σου!

-Πιο ψηλά και πιο ψηλά, αξίζει στον άνθρωπο να είναι ελεύθερος!

"

 

Προβολή:
2 ή περισσότερες ζωγραφιές μαθητών

Προβολή δράσης με το κερί

3)Με φόντο την χρωματική παρτιτούρα ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΙΤΡΙΝΟ Ένας μαθητής κρατά ΝΤΟ κρατημένο και πάνω σε αυτό οι υπόλοιποι παίζουν Σολ Ρε Λα με αξία τετάρτου=60 δυο φορές
3

(κίτρινο 4)

-Θα σε κάψει, γιε μου, ο ήλιος είναι δυνατός! Κατέβασε τα φτερά σου, χαμήλωσε…

- Ελεύθερος κι άλλο ψηλά, ξέρω πια τι είναι ελευθερία…

 

Προβολή:
2 ή περισσότερες ζωγραφιές μαθητών
4)Με φόντο την χρωματική παρτιτούρα ΠΡΑΣΣΙΝΟ ΚΥΑΝΟ ΜΠΛΕ ΙΩΔΕΣ Ένας μαθητής κρατά ΜΙ κρατημένο και πάνω σε αυτό οι υπόλοιποι παίζουν Σι Φα# Σολ# με αξία τετάρτου=120 δυο η περισσότερες φορές
4

Υπόβαθρο: "Power of People"

Προβολή:
2 ή περισσότερες ζωγραφιές μαθητών με βάση τα πρόσωπα.

Οι χρωματικές παρτιτούρες που προετοιμάστηκαν

Με το τέλος του αρχείου: (κυανό 5)

 

Οι μαθητές με τον δάσκαλο αναπαριστούν τη δράση 5 της προηγούμενης ανάρτησης (ή το βίντεο).

Παραλλαγή: Όταν το σύννεφο κρύβει τον ήλιο ο Ίκαρος πετά κοντά στον ήλιο. Όταν το σύννεφο απομακρύνεται, ο Ίκαρος πετά μακριά από τον ήλιο.

Το παραπάνω Χ2 φορές

Την τελευταία φορά ο Ίκαρος τολμά να μείνει κοντά στον ήλιο ακόμα κι όταν το σύννεφο απομακρύνεται
 

 

 

5) "Και πέταξε, κι άλλο ψηλά. Μπορούσε να δει τα χρώματα, άκουγε τη μουσική τους.  Το δυνατό φως όμως τον τύφλωσε κι ο ήλιος έλιωσε τα κέρινα φτερά του. Κι ο Ίκαρος έπεσε και χάθηκε στο πέλαγος που έμελλε να πάρει το όνομά του, μα πέφτοντας χαμογελούσε ευτυχισμένος, είχε μάθει να πετάει, ελεύθερος…» 

 

Αύριο στις 15:00 (ή / και νωρίτερα) μπορώ να είμαι στη διάθεσή σας!

 

 

 

 

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΤΣΑΚΗΣ / Stefanos Poultsakis
2015.06.12
Like
1

Ναι νομίζω 15:00 ειναι μια χαρα ... συγγνώμη για τη καθυστέρηση

sofia
2015.06.19
Like
1

Χαρήκαμε πολύ για τη συνεργασία,ήταν πολύ θετικό βήμα προς τη μουσική και θεατρική παιδεία.Ελπίζουμε σε συνέχεια...

Pages

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.