NOVO: Eratostenov eksperiment - 21. ožujka 2016.

NOVO: Eratostenov eksperiment - 21. ožujka 2016.

Dobrodošli u zajednicu zainteresiranih za provođenje Eratostenovog eksperimenta - ožujak 2016.!

Po četvrti puta u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, u ožujku 2016. godine održat će se Eratostenov eksperiment - globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Eksperiment se diljem svijeta provodi 21. ožujka 2016. godine. Naknadno je, a radi preklapanja datuma s proljetnim praznicima u Hrvatskoj, s organizatorima eksperimenta dogovorena mogućnost provođenja eksperimenta i 17. ili 18. ožujka 2016.!

U nastavku donosimo vodič kroz eksperiment.

1. Prijava: prvenstveno, obavezna je prijava sudjelovanja nastavnika, i to što je prije moguće, popunjavanjem obrasca na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/register-your-school. Ako u eksperimentu sudjeluje više nastavnika iz iste škole, obavezna je prijava svakog nastavnika na navedenoj poveznici. S obzirom da je natjecanje međunarodno, naziv škole upisuje se na engleskom jeziku te bez dijakritičkih znakova (npr. Primary school Franjo Krezma umjesto Osnovna škola Franje Krežme, High school Marko Marulic umjesto Srednja škola Marko Marulić, II. Grammar school Varazdin umjesto II. Gimnazija Varaždin).

2. Spajanje sa školom: kada se skupi određeni broj prijavljenih škola, organizatori će registriranom nastavniku poslati kontakt podatke škola s kojima može provesti mjerenje. Nakon toga nastavnik može kontaktirati školu po želji (jednu ili više njih) i dogovoriti razmjenu podatka mjerenja. Važna napomena: U slučaju kasne prijave nastavnika, tj. škole za sudjelovanje (dan ili dva ranije) moguće je da neće biti spojeni s nekom školom pa je u tom slučaju mjerenje potrebno provesti sa zamišljenom školom na Ekvatoru.

3. Važan korak je evidentiranje rezultata mjerenja, koje je organizatorima potvrda da je mjerenje provedeno. Podatke je potrebno upisati na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/submit-your-data.

Ova tri koraka su obavezna za sve koji žele provesti eksperiment. Preporučujemo da se uz praćenje navedena tri koraka nastavnici upoznaju sa detaljnim uputama na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/experiment. Dodatno, nastavnici se mogu prijaviti i za natjecanja opisana u nastavku.

Foto natjecanje

Svi nastavnici koji će provesti Eratostenov eksperiment pozvani su i da se priključe foto natjecanju. Fotografije koje konkuriraju za nagradu su ili fotografije provođenja eksperimenta, fotografije priprema za eksperiment, ili kreativne fotografije svih uključenih u eksperiment (u nastavku pogledati pobjedničke fotografije iz 2015. godine). Nagrada za najbolju fotografiju koju će odabrati stručni žiri je sudjelovanje u ISE ljetnoj školi u Grčkoj. Detaljnije upute nalaze se na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/eratosthenes-photo-contest.

Pobjedničke fotografije natjecanja iz 2015. godine:

Bojana Habek, Gimnazija "Fran Galović" Koprivnica - ožujak 2015. godine

Anita Šimac, Osnovna škola Petra Preradovića Zadar, rujan 2015. godine

Natjecanje za provođenje eksperimenta uz korištenje istraživačkog scenarija učenja

Osim kroz foto natjecanje, nudi se još jedna prilika za besplatno sudjelovanje u ISE ljetnoj školi u Grčkoj. S obzirom da svi nastavnici koji primijene scenarij učenja u provođenju eksperimenta automatski ulaze u izvlačenje slučajnim odabirom, a nagrada za najsretnijeg je sudjelovanje u ISE ljetnoj školi u Grčkoj, preporučujemo primjenu scenarija učenja i to prema uputama dostupnima ovdje. Više informacija o ovom natjecanju dostupno je na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/eratosthenes-online-lesson-contest.

Za eventualne nejasnoće i pitanja javite nam se na ise-prijava@carnet.hr ili 01 6661 739. Sretno!

 

Pojednostavljeni prikaz mogućnosti sudjelovanja u eksperimentu

 

Aktivnost Upute Mogućnost sudjelovanja u natjecanjima
Eratostenov eksperiment
  1. Eksperiment: http://eratosthenes.ea.gr/en/content/experiment
  1. Foto natjecanje
Eratostenov eksperiment uz primjenu scenarija istraživačkog učenja
  1. Eksperiment: http://eratosthenes.ea.gr/en/content/experiment
  2. Primjena scenarija:
  1. Foto natjecanje
  2. Natjecanje za primjenu scenarija učenja
Rate5/5

Comments

Martina Brkljacic
2016.03.17
Like
0

Postoji li neka opća forma za obrazac za suglasnost roditelja za uploadanje slike za foto-natječaj?

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.