O Διεθνής Διαγωνισμός του CERN: Μία Δέσμη για τα Σχολεία

O Διεθνής Διαγωνισμός του CERN: Μία Δέσμη για τα Σχολεία

 

To CERN είναι διάσημο μεταξύ άλλων για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs και την δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (world wide web), αλλά αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας και της ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών αφιερώνεται στις δέσμες που αξιοποιούνται σε πειράματα "Σταθερού Στόχου". Tέτοιου είδους πειράματα εξερευνούν ένα ευρύ φάσμα φαινομένων, από την εξερεύνηση της δομής του πρωτονίου, παραγωγή δέσμης νετρίνο για μελέτη του εξωτικού φαινομένου των ταλαντώσεων νετρίνο, έως και την μελέτη των μυστηρίων της αντιύλης. 

Κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για να φέρει τη βασική έρευνα αιχμής στη σχολική τάξη, το CERN διοργανώνει το διεθνή διαγωνισμό "Μία Δέσμη για τα Σχολεία". Το CERN προσφέρει σε μαθητές Λυκείου από όλον τον κόσμο την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν ένα επιστημονικό πείραμα σε μια δέσμη σωματιδίων του CERN. Τι καλύτερο για την κατανόηση της φυσικής; Πέμπττη χρονιά φέτος, ο διαγωνισμός «μια δέσμη για τα σχολεία» απευθύνεται σε ομάδες με τουλάχιστον 5 μαθητές, ηλικίας 16 ετών και άνω, με έναν τουλάχιστον ενήλικο υπεύθυνο ως «προπονητή». 

Η Κοινότητα Ψηφιακού Περιεχομένου "Μία Δέσμη για τα Σχολεία"
Στα πλαίσια της συνεργασίας του CREATIONS με το Διαγωνισμό : "Μια δέσμη στα σχολεία", η κοινότητα αυτή προσφέρει τη δυνατότητα δικτύωσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών ανάμεσα στα μέλη της, πληροφόρηση για την διεξαγωγή ενημερωτικών σεμιναρίων καθώς και παρέχει εκπαιδευτικό υλικό και μια προτεινόμενη μεθοδολογία για τον σχηματισμό πρότασης για τον διαγωνισμό. 

Σχετικά με το διαγωνισμό:
Στα πλαίσια του διαγωνισμού, το CERN διαθέτει μία δέσμη σωματιδίων η οποία συνοδεύεται απο πλήρη ανιχνευτικό εξοπλισμό. Οι μαθητές καλούνται να γράψουν μία πρόταση, συνοδευόμενη από ένα βίντεο, για διεξαγωγή ενός πειράματος δικής τους έμπνευσης στην προσφερόμενη δέσμη. Οι προτάσεις προ-εγκρίνονται από μία επιτροπή επιστημόνων του CERN, με τις καλύτερες να αποστέλλονται στην επιτροπή των πειραμάτων για τους επιταχυντές PS και SPS (SPSC) η οποία αξιολογεί όλες τις προτάσεις πειραμάτων για τους δύο επιταχυντές. Οι oμάδες με τις δύο νικητήριες προτάσεις θα ταξιδέψουν στο CERN με όλα τους τα έξοδα καλυμμένα ώστε να εκτελέσουν το πείραμα που σχεδίασαν με την βοήθεια των επιστημόνων του εργαστηρίου.

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι οι μαθητές να εμπνευστούν και να μάθουν για τη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων κατα τη διάρκεια της συγγραφής της πρότασής τους. Η συμμετοχή μίας ομάδας πρέπει να κατατεθεί από έναν ενήλικο εκ μέρους της ομάδας. Οι ομάδες μπορούν να ζητήσουν από τους καθηγητές τους ή από ερευνητές Φυσικούς (π.χ από ένα κοντινό Πανεπιστήμιο) να τους προτείνουν ένα θέμα ή να συζητήσουν μαζί τους δικές τους πειραματικές ιδέες. Οι ενδιαφερόμενες ομάδες μαθητών θα πρέπει πρώτα να μελετήσουν τις πληροφορίες αναφορικά με τη δέσμη και τις πειραματικές εγκαταστάσεις και να εξηγήσουν γιατί πιστεύουν οτι θα πρέπει να κερδίσουν την ευκαιρία να εκτελέσουν πειράματα στο εργαστήριο που ηγείται παγκοσμίως της έρευνας για τη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Για να εγγράψετε το σχολείο σας και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού: 
http://beamline-for-schools.web.cern.ch/ 

Σημαντικές Ημερομηνίες:

· Ιούλιος 2017 – Αρχίζουν οι εγγραφές

Κάνε εγγραφή του ονόματος της ομάδας σου καθώς και των στοιχείων επικοινωνίας του
προπονητή σου για να αρχίσεις να λαμβάνεις μηνύματα με πληροφορίες.

· 31 Μαρτίου 2018 – Τελική ημερομηνία υποβολής
Υπόβαλε την πρότασή σου με έως και 1000 λέξεις και ένα video 1 λεπτού (και τα δύο στα
Αγγλικά) πριν τα μεσάνυχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης).

· Ιούνιος 2018 – Αναγγελία των νικητών
Το CERN ανακοινώνει έναν κατάλογο με τις 10 έως 20 ομάδες που ξεχωρίζουν, τις
επικρατούσες ομάδες. Δύο από αυτές τις ομάδες θα έρθουν στο CERN.

· Σεπτέμβριος 2018 (κατά προτίμηση) – Οι νικητές πραγματοποιούν το πείραμά τους στο CERN.
Η ακριβής ημερομηνία θα καθορισθεί με συνεννόηση μεταξύ των νικητριών ομάδων και του CERN.

Βραβεία: 
Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν βεβαιώσεις. Οι επικρατούσες ομάδες θα πάρουν ένα
μπλουζάκι του διαγωνισμού για κάθε μέλος τους, ένα ανιχνευτή κοσμικών ακτίνων για το σχολείο
τους και, για μερικές από αυτές, την ευκαιρία να επισκεφθούν κάποιο ερευνητικό κέντρο της
περιοχής τους. Για τις νικήτριες ομάδες, εννέα μέλη και έως δύο ενήλικες-προπονητές ανά ομάδα
θα προσκληθούν στο CERN για 10 ημέρες (όλα τα έξοδα καλύπτονται από το CERN) για να
εκτελέσουν τα πειράματα στην δέσμη.

Για περισσότερες πληροφορίες: διαβάστε τις «συνηθισμένες ερωτήσεις» FAQ, ή ελάτε σε επαφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση
[email protected]. Για διευκρινίσεις στα Ελληνικά ελάτε σε επαφή με τον Νίκο Τράκα ([email protected]). 

 

Managed By:

Created on: 25.08.2017
Last visited: 04.07.2022