Upgrade in process

Dear user

We are in the process of upgrading the community portal infrastructure. The process will be realised in the summer break period and the system will be back in full operation from September 1st. All accounts, scenarios, projects, and resources along with the community structure will be transferred automatically and no further actions is needed from you. For your current activities we are recommending the use of the new interface available at https://www.schoolofthefuture.eu/osos

Thank you and sorry for any inconvenience.

The OSOS team

Community logo
Ικάρεια Θύμαινα (Η ΜΟΥΣΙΚΗ)
This is a schools community of Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας/ Primary school of Thymaina
Greece

Η παρούσα κοινότητα βρίσκεται υπό διαμόρφωση

Η ιδέα    Το ζητούμενο    Η μορφή της δράσης   Πόροι   Ο πραγματικός τόπος   Ο εικονικός τόπος   Η Μουσική   Η συζήτηση   Οι συντελεστές   Επέκταση της δράσης

 

 

Jacob Peter Gowy, "Η πτώση του Ικάρου" (α' μισό 17ου αι.)

 

 

Η παρούσα υποκοινότητα πραγματεύεται το ομώνυμο δρώμενο με τη συμμετοχή μαθητών από τη Θύμαινα και τη Ρόδο. Η συμβολή περαιτέρω εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών μονάδων και εθελοντών συντελεστών, πρόκειται να προβληθεί μέσα από αυτήν.

 

Η ιδέα

Η ιδέα του δρώμενου ξεκίνησε ως ανάγκη υλοποίησης δράσης του έργου ODS το οποίο φιλοξενεί την επικοινωνία την προβολή και την τεκμηριωμένη ανάρτηση των παρόντων δεδομένων, μαζί με εκπαιδευτικά εργαλεία του προγράμματος CREAT-IT και τεχνολογική υποτήριξη της κοινότητας "Ας Μοιραστούμε Τη Μουσική- Ας Ενώσουμε Τον Κόσμο" σε απομακρυσμένα ακριτικά σχολεία.

Βασικό στοιχείο της ιδέας είναι ο μύθος του Ικάρου καθώς η Θύμαινα βρίσκεται στο σύμπλεγμα της Ικαρίας.

Περιεχόμενα

 

 

Το ζητούμενο

Ζητούμενο είναι η δημιουργία δράσης με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους στο Δημοτικό σχολείο της Θύμαινας ώστε να καταγραφεί ως πρακτική πρότυπου σεναρίου του ODS και να χρησιμοποιηθεί από επόμενους εκπαιδευτικούς που θα υπηρετήσουν στο σχολείο μελλοντικά.

 

Περιεχόμενα

 

Η μορφή της δράσης (χαρακτηριστικά)

Η δράση θα έχει τη μορφή παραστατικού δρώμενου διάρκειας περίπου 3 - 5 λεπτών στην οποία ο εκπαιδευτικός μαζί με τις δυο μαθήτριές του (Γ'Δημοτικού) θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία Skylight του CREAT-IT (εκπαιδευτικές κοινότητες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα σε μια σπονδυλωτή Όπερα με θέμα την Επιστήμη).

 

 Πάνω σε ήδη υπάρχουσες ιδέες που σχετίζονται με υλικά όπως το κερί και τη θερμότητα αλλά και τη πρόθεση να καταγραφεί μουσική (ή/και ηχητικές δράσεις) που θα υποστηρίζουν την πρωτοβουλία μας (προτάσεις από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό έχουν ήδη καταγραφεί) κινήθηκαν οι ιδέες με συντελεστές μέλη του ερευνητικού τμήματος της Ελληνογερμανικής Αγωγής, συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς, μουσικούς και μουσικοτεχνολόγους.

Το δρώμενο σχετίζεται με το Φως, τη Μουσική και τη θερμότητα των χρωμάτων.

 

Για το εικαστικό μέρος συνδυάστηκαν τα χρώματα και οι διαβαθμίσεις τους με τη θερμότητα. Έργο αναφοράς, το έργο του Ματίς http://arch-le.blogspot.gr/2011/04/blog-post_18.html . Με βάση πρόταση που κατετέθη από την κα Φανή Στυλιανίδου για τη συσχέτιση του μύθου με τα χρώματα η πρόταση επεκτάθηκε με χαρακτηριστικά παιχνιδιού με ερωτήματα όπως:

  • Τί χρώμα θα έπρεπε να έχουν τα φτερά του Ικάρου για να μη λιώσουν αμέσως;
  • Πώς ένα σύννεφο θα μπορούσε με τη σκιά του να "παρατείνει" τα φτερά του Ικάρου;
  • Μπορούμε να παίξουμε με τις παραπάνω έννοιες χρησιμοποιώντας τη Μουσική;

 

 

 

Προτάσεις δραστηριοτήτων:

1.
Χαρτοκοπτική:
Μπορείτε να φτιάξετε μια απλή κατασκευή με χαρτόνι και χαρτί.
Ζωγραφίστε σε μεγάλο σκληρό χαρτόνι την εικόνα του Ίκαρου κόβοντας τα φτερά ώστε να είναι κενό το σχήμα τους.
Σε χαρτί Α4 ζωγραφίστε τις διαβαθμίσεις από πολύ σκούρο λαδί ή μαύρο μέχρι ανοιχτό λαδί ή τελείως λευκό. Μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη επιφάνεια διαβαθμίσεων χρησιμοποιώντας δυο ή περισσότερες Α4 κολλημένες μεταξύ τους.
Τοποθετήστε την Α4 (ή τις ενωμένες σε λωρίδα Α4) πίσω από το χαρτόνι ώστε τα χρώματα των φτερών να αλλάζουν καθώς το τραβάμε πάνω ή κάτω.
Το χρώμα αλλάζει στις κατασκευές καθώς τραβάμε τις διαβαθμίσεις πίσω από τα χαρτόνια. Οι Α4 μπορούν να στερεωθούν με δεύτερο χαρτόνι (δηλαδή:χαρτόνι με ζωγραφιά, χαρτί διαβαθμίσεων, χαρτόνι στήριξης).

2.
Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει αντί για τον Ίκαρο με ένα σύννεφο ή και τον Ήλιο. Για τον ήλιο χρησιμοποιήστε  κίτρινο και για το σύννεφο γκρίζο

3.
Παιχνίδι μέσα ή έξω από την τάξη.
Αναλόγως της πρόσβασης σε δίκτυο μπορεί να βιντεοσκοπηθεί ή να συνδεθούμε δικτυακά. Η Μουσική μπορεί να είναι ηχογραφημένη που θα αναρτηθεί σε αυτή την κοινότητα  ή / και του εκπαιδευτικού με τη συνοδεία πλήκτρων ή (αν ευοδοθεί η συνεργασία με το Μουσικό Ρόδου) με μαθητές από τη Ρόδο.
Θα συνδυάσουμε τις προτάσεις του Στέφανου Πουλτσάκη με τη Μουσική μια για κάθε περίπτωση του σεναρίου του 1 και 2.

  • Α Όσο πιο γρήγορη η Μουσική τόσο πιο υψηλή  η θερμοκρασία,
  • Β Όσο πιο αργή η Μουσική τόσο πιο χαμηλή θερμοκρασία.
  • Αν Α τότε ανοιχτόχρωμα 
  • Αν Β τότε σκουρόχρωμα

Παιχνίδι πρώτο
Τί χρώμα πρέπει να έχει ο ήλιος για να λιώσει τα φτερά του Ίκαρου? Τί χρώμα πρέπει να έχουν τα φτερά του Ίκαρου για να προστατευτούν από τη θερμότητα; (ή πόσο μακριά να είναι από τον ήλιο)

Παιχνίδι δεύτερο:
Τί χρώμα πρέπει να έχει το σύννεφο που παρεμβάλεται ανάμεσα στον Ίκαρο και τον Ήλιο για να προστατέψει τον Ίκαρο (ή πόσο κοντά να είναι στον ήλιο) ;

 

Περιεχόμενα

 

 

Πόροι

  1. Ύλη για τα χρώματα Α / Β Δημοτικού.
    http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/node/830729
     
  2. Σκαριφήματα

     

     

  3. Κατάρτιση εκπαιδευτικού σεναρίου με τη δομή του διερευνητικού μοντέλου μέσα από τις κατευθυντήριες γραμμές του έργου CREAT-IT.

 

Περιεχόμενα

 

 

 

Ο πραγματικός τόπος

 

 

 

Περιεχόμενα

 

 

Ο εικονικός τόπος

 

 

Περιεχόμενα

 

Η Μουσική

Η Μουσική που πλαισιώνει το εγχείρημα βασίζεται στις παραπάνω μορφές δράσης και συνδιαμορφώνεται με ιδέες υλοποίησης παραστατικού χαρακτήρα ή / και αρχεία που ανεβάζουν/προσφέρουν οι συντελεστές.

 

Κωνσταντίνος Βασιλάκος:

 

 

Πέτρος Στεργιόπουλος

"Ο Δαίδαλος κοιτάζει πώς τα πουλιά πετούν κάτω από τον Ήλιο..."

  Κατεβάστε το σε μορφή MP3

 

 

Περιεχόμενα

 

 

 

 

Η συζήτηση !

http://portal.opendiscoveryspace.eu/el/node/830714

 

 

 

Οι συντελεστές

οι μικρές μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου της Θύμαινας.

Στέφανος Πουλτσάκης

Κατερίνα Μπουλάκου

Έβη Κατσαρά

Κωνσταντίνος Βασιλάκος

Στέφανος Χερουβής

Φανή Στυλιανίδου

Δημήτρης Ρόσσης

Μανώλης Χανιωτάκης

 

 

Περιεχόμενα

Επέκταση της δράσης στην Β' Βάθμια εκπαίδευση (Μ. Χανιωτάκης)

 

Γενικά η λογική είναι ένα παιχνίδι για το πόση θερμοκρασία μετράμε συναρτήσει της απόστασης από ένα θερμό σώμα (π.χ μια φλόγα) και αν αυτό που βρήκαμε ισχύει και για την περίπτωση του Ικάρου καθώς κέρδιζε ύψος.

- Οι αρχαίοι είχαν παρατηρήσει σωστά ότι όσο πιο κοντά βρίσκεσαι σε ένα θερμό σώμα, τόσο πιο "πολλή ζέστη" έχει. Με βάση αυτό, ο μύθος του Ικάρου δηλώνει οτι όσο ο Ίκαρος ανέβαινε στον ουρανό πλησίαζε τον ήλιο με αποτέλεσμα να καούν τα φτερά του.
Ας δούμε αν ισχύει αυτή η υπόθεση:
Για να εξεταστεί η σχέση θερμοκρασίας απόστασης, 
μπορούν οι μαθητές να εκτελέσουν ένα πείραμα σαν αυτό που δείχνει η παρακάτω εικόνα

 

- Είναι όμως αυτό αρκετό για να δεχθούμε τον μύθο του Ίκαρου; 
Τι πιστεύετε, όσο πάμε πιο ψηλά η θερμοκρασία μεγαλώνει ή μικραίνει;
(Εδώ μπορεί να γίνει κάποια υποτυπώδης μέτρηση ή τα παιδιά να αναζητήσουν δεδομένα για την θερμοκρασία συναρτήσει του υψομέτρου).
Η θερμοκρασία μεταβάλλεται όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα:
 

​Τι νομίζετε; Όντως τα φτερά του Ίκαρου κάηκαν; 

- Οι αρχαίοι είχαν παρατηρήσει σωστά ότι όσο πιο κοντά βρίσκεσαι σε ένα θερμό σώμα, τόσο πιο "πολλή ζέστη" έχει. Με βάση αυτό, ο μύθος του Ίκαρου δηλώνει οτι όσο ο Ίκαρος ανέβαινε στον ουρανό πλησίαζε τον ήλιο με αποτέλεσμα να καούν τα φτερά του. 
Ωστόσο, τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δίνουν τελείως διαφορετική εικόνα.Η θερμοκρασία μειώνεται με το ύψος μέχρις ότου φθάσουμε στο στρώμα του Όζοντος οπου αυξάνει ξανά. Στην συνέχεια ελαττώνεται έως τους -80 βαθμούς έως ότου να φθάσουμε πρί τα 100 km οπότε και ξαναυξάνει.

Με αποτέλεσμα πριν καν τα φτερά του λιώσουν, ο Ίκαρος να είχε παγώσει και να μην είχε την δυνατότητα να αναπνεύσει.
(γιατί η πυκνότητα του αέρα ελαττώνεται πολύ γρήγορα).

Άρα ο μύθος του Ικάρου είναι επιστημονικά ανακριβής, ωστόσο το νόημά του παραμένει. Επιπλέον μας δείχνει τόσο τις γνώσεις των αρχαίων (θερμότητα συναρτήσει απόστασης) αλλά και τις γνωστικές αδυναμίες τους.

 

Περιεχόμενα

 

 

 

Managed By:

Created on: 21.05.2015
Last visited: 26.09.2022