Community logo
Greek Student Parliament on Science
Greece
Domain: Science

Μετά άπό δύο επιτυχημένες διοργανώσεις της δράσης το 2013-2014 και το 2015-2016 έπειτα από θερμή υποδοχή και υποστήριξή της από την εκπαιδευτική κοινότητα από όλη τη χώρα, η Science View διοργανώνει το «Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης» και τη σχολική χρονιά  2017-2018. Η δράση έχει την υποστήριξη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Το Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης είναι ένας θεσμός του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) και στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας. 

Το Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής δράσης στην οποία μετέχουν χώρες της Ευρώπης με συντονίστρια τη Γερμανία (Wissenschaft im Dialog). Μαθητές 16 έως 18 ετών θα μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ δρουν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών. 

Η Ελλάδα συμμετείχε πρώτη φορά στη δράση αυτή το σχολικό έτος 2013-2014 με μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία, κυρίως, της Αττικής και συνεχιστηκε με μεγάλη επιτυχία το σχολικό έτος 2015-2016 με σχολέια απ όλη την Ελλάδα και εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα κοινοβούλια εξέλεξαν κάθε φορά πέντε μαθητές οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης» το 2014 στην Κοπεγχάγη και το 2016 στο Μαντσεστερ. Το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του «Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου Επιστήμης» παραδίδεται στον Επίτροπο Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η θεματική περιοχή του Εθνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου για τη φετινή χρονιά είναι: «Σεισμοί: Εξερευνώντας τα σημερινά επιτεύγματα, τις μελλοντικές προκλήσεις και προσδοκίες σε σχέση με την εκπαίδευση, αντιμετώπιση και πρόληψη». Σε αυτήν περιλαμβάνονται τρεις υποενότητες, από τις οποίες η κάθε σχολική ομάδα μαθητών με την καθοδήγηση ενός καθηγητή μπορεί να επιλέξει μια:

  • Εκπαίδευση
  • Αντιμετώπιση
  • Πρόληψη 

Ιστοσελίδα δράσης: https://studentparliament2018.weebly.com/


Μέσα από αυτό το χώρο μπορείτε να επικοινωνείτε μεταξύ σας, να λύσετε τυχόν απορίες σας, θέτοντας τα όποια ερωτήματα έχετε αλλά και να δημιουργήσετε εκδηλώσεις ανοιχτές στο εκπαιδευτικό κοινό!

 

Created on: 31.08.2015
Last visited: 26.07.2021