CERN through the art of music and theater.

CERN through the art of music and theater.
This is a schools community of Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Δερματούσας
Greece
Domain: Music

 

 


 

Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire

Συζήτηση και δημιουργία σποδνυλωτής τηλεδιάσκεψης. 

 


Εισαγωγή και Στόχοι     CERN     Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση      Παραπομπές     Connect


 

 

 

Εισαγωγή και Στόχοι

 

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι πως πρόκειται να προσπαθήσουμε τη δημιουργία μιας δικτυακής κοινότητας απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων σχολείων από την Ελλάδα τα οποία θα συνεργαστούν εξ αποστάσεως στη δημιουργία ενός δικτυακού δρωμένου με στοιχεία θεάτρου και μουσικής βασισμένου κυρίως στα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας όπως προκύπτει από τον επιταχυντή σωματιδίων του CERN. Οι απομακρυσμένοι μαθητές θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση ενός ολιγόλεπτου -βιντεοσκοπημένου -ή απ' ευθείας μεταδιδώμενου- δρωμένου ως μέρος σπονδυλωτής παράστασης μαζί με εκπαιδευτικές κοινότητες από όλον τον κόσμο στα πρότυπα της Διεθνούς Όπερας Επιστήμης με χρονικό ορίζοντα σε πρώτη φάση το τέλος της σχολικής χρονιάς 2015-2016 και σε δεύτερη τους πρώτους μήνες μέχρι τα Χριστούγεννα του 2016.

 

 

CERN

 

To CERN διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη*, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.Η σύμβαση για την ίδρυση του CERN κυρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1954 από 12 χώρες της Ευρώπης. Το ακρωνύμιο CERN αντιπροσώπευε αρχικά από τις γαλλικές λέξεις γιαConseil Européen pour la Recherche Nucleaire (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας), το οποίο ήταν ένα προσωρινό συμβούλιο για την κατασκευή του εργαστηρίου, η οποία συστάθηκε από 12 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 1952.

Το ακρωνύμιο επελέγη για το νέο εργαστήριο μετά την διάλυση του προσωρινού συμβουλίου, ακόμη και αν το όνομα άλλαξε στο σημερινό Οργανισμό Européenne pour la Recherche Nucleaire (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) το 1954. Σύμφωνα με τον Lew Kowarski, πρώην διευθυντής του CERN, όταν το όνομα άλλαξε, το ακρωνύμιο θα μπορούσε να γίνει το άσχημο OERN, και Heisenberg είπε ότι το ακρωνύμιο θα μπορούσε να «εξακολουθεί να είναι CERN, για ιστορικούς λόγους. Πρώτος πρόεδρος του CERN ήταν ο Sir Benjamin Lockspeiser και ο πρώτος γενικός διευθυντής ήταν Edoardo Amaldi. Το εργαστήριο ήταν αρχικά αφιερωμένο στην μελέτη των ατομικών πυρήνων, αλλά σύντομα άρχισε να ασχολείται με την Σωματιδιακή φυσική, ασχολείται κυρίως με τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των υποατομικών σωματιδίων. Ως εκ τούτου, το εργαστήριο που λειτουργεί από το CERN συνήθως αναφέρεται ως Ευρωπαϊκό εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής (Laboratoire européen pour la physique des particules), το οποίο περιγράφει καλύτερα τις έρευνες που πραγματοποιούνται εκεί.

Το World Wide Web που ξεκίνησε ως ένα έργο του CERN που ονομαζόταν ENQUIRE, ξεκίνησε από τον Tim Berners-Lee το 1989 και τον Robert Cailliau το 1990. Berners-Lee και Cailliau τιμήθηκαν από κοινού από την Association for Computing Machinery το 1995 για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του World Wide Web. Βάσει της έννοιας του υπερκειμένου (hypertext), το έργο είχε ως στόχο να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ερευνητών. Η πρώτη ιστοσελίδα ενεργοποιήθηκε το 1991. Στις 30 Απριλίου του 1993, το CERN ανακοίνωσε ότι ο Παγκόσμιος Ιστός θα είναι ελεύθερος σε όλους. Ένα αντίγραφο της πρώτης ιστοσελίδας, που δημιουργήθηκε από τον Berners-Lee, εξακολουθεί να υπάρχει στο δικτυακό τόπο της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού ως ιστορικό ντοκουμέντο.

Πριν από την ανάπτυξη του Ιστού, το CERN είχε προπορευτεί στην εισαγωγή της τεχνολογίας του Διαδικτύου, ξεκινώντας στις αρχές του 1980. Μια σύντομη ιστορία αυτής της περιόδου μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα του CERN.

Πιο πρόσφατα, το CERN έχει μια μονάδα για την ανάπτυξη του Grid computing, φιλοξενώντας τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των Enabling Grids for E-Science (EGEE) και LHC Computing Grid. Επίσης φιλοξενεί τoν CERN Internet Exchange Point (CIXP), ένα από τα δύο κύρια σημεία ανταλλαγής Διαδικτύου στην Ελβετία.

Το Μποζόνιο του Χιγκς είναι ένα σωματίδιο του οποίου η ύπαρξη προβλέπεται από το καθιερωμένο μοντέλο και η αναζήτηση του είναι στις βασικές προτεραιότητες του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στο CERN. Το πεδίο που δημιουργεί το σωματίδιο είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη μάζας χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε βαρύτητα στο Σύμπαν.

Ένα σωματίδιο που συμπεριφέρεται σαν το μποζόνιο του Χιγκς, ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του CERN και ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου του 2012. Ωστόσο διαδικασίες επαλήθευσης είναι ακόμη αναγκαίες για να διασφαλισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα των στοιχειωδών σωματιδίων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Ερευνας (CERN).

Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του "Καθιερωμένου Μοντέλου".

Οι 12 ιδρυτικές χώρες μέλη του 1954 ήταν:

Από την ίδρυση του το 1954 το CERN δέχεται συνεχώς νέα μέλη:

Σήμερα οι 18 από τις 21 χώρες μέλη του CERN είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

 

Είναι γεγονός πως από τη δημιουργία του CERN το ίδιο το πρόγραμμα διδάσκεται κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με εξαίρεση τη Σχολή Χιλλ κανένα άλλο δημοτικό σχολείο δεν έχει καταφέρει να αναφερθεί εκτενέστερα στο CERN και τη λειτουργία του. Στόχος μας λοιπόν, είναι να εντάξουμε αυτό το αντικείμενο με τη βοήθεια του connect (εργαλείο τηλεδιάσκεψης το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 25 άτομα με ήχο και εικόνα παράλληλα) στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και πάμε και ένα βήμα παρακάτω εκπαιδεύοντας ΠΡΩΤΑ τα ακριτικά σχολεία τα οποία λόγω των δυσκολιώνν που αντιμετωπίζουν θα έχουν την ευκαιρία να λάμψουν, παρουσιάζοντας με λιγοστές ανέσεις και εκπαιδευτικά εργαλεία, περίφημα και σημαντικά για την εκπαίδευση πράγματα. Με κύρια στοιχεία το θέατρο και τη μουσική, οι απομακρυσμένοι μαθητές θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση ενός ολιγόλεπτου -βιντεοσκοπημένου -ή απ' ευθείας μεταδιδώμενου- δρωμένου ως μέρος σπονδυλωτής παράστασης μαζί με εκπαιδευτικές κοινότητες από όλον τον κόσμο. Σε όλο αυτό το επίτευγμα θα έχετε τη χαρά να κάνετε αισθητή τη διδακτική σας παρουσία.

 

 

Παραπομπές

 

 

 

Μπορείτε να πατήσετε πάνω στην εικόνα για να περιηγηθείτε στις αποθηκευμένες σελίδες μεταδόσεων και συνδέσεων του connect.

 

 

 

Back to the TOP

Tags: 
Physics
Science
creativity
opera
Music
drama
Created on: 05.11.2015
Last visited: 20.10.2017