Surse de lumină. Propagarea rectilinie a luminii

Surse de lumină. Propagarea rectilinie a luminii

Profesor: Nicolăiţă Cristina

Instituţia de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Gh. Magheru”Caracal, Olt

Clasa: a VIa 

Unitatea de învăţare: Fenomene optice. Surse de lumină. Propagarea rectilinie a luminii

 

Atunci când privim spațiul cosmic întunecat, vedem Soarele, care produce lumină, planetele luminate de Soare, dar nu vedem razele de lumină ce se propagă prin spațiul dintre ele. Nu vedem razele de lumină atunci când se propagă prin medii transparente, prin vidul cosmic, prin aer, apă etc. În ce fel putem face razele de lumină… vizibile?

Modelul Evocare - Realizarea sensului - Reflecție (ERR)

Activitatea 1 Evocare/Anticipare (15 min)

Vom incepe cu un quiz online pentru a evoca noțiunile deja cunoscute de elevi despre cosmos( click pe icon).

ID Titlu Descriere KAHOOT!
319588 Soarele si luna Testează-ți cunoștințele despre cosmos.

 Kahoot! - Icon Design" Graphic T-Shirt Dress by neviz | Redbubble

 

 

In continuare le propun elevilor:

- să observe, prin vizionare de filme video, planşe, fotografii, imagini ale corpurilor cosmice (stele, planete, sateliți artificiali, Luna) și fenomene optice produse în cosmos (eclipse, fazele Lunii, alternanța zi–noapte), în contrast cu spaţiul cosmic întunecat, cu cerul întunecat);

- să comunice observaţiile/constatările făcute;

Exemple de constatări: nu toate corpurile cereşti emit lumină / sunt surse de lumină; nu putem vedea fasciculele/razele de lumină ce se propagă prin spaţiul cosmic / lipsit de corpuri, dar le putem distinge parcursul/traiectoria cu ajutorul corpurilor luminate de Soare (Luna, planetele, sateliți ai Pământului etc.); unele corpuri cereşti rămân invizibile pentru oameni dacă nu sunt luminate, dacă se interpun între sursă și observator sau dacă nu împrăştie/reflectă fasciculele/razele de lumină către observatorii aflați pe Pământ (Soarele, respectiv Luna în timpul eclipsei de Soare, în timpul eclipsei de Lună etc.).

Am ales resurse de pe portalul http://portal.opendiscoveryspace.eu/  mai precis imagini de pe pagina http://www.twanight.org/newTWAN/galleries.asp?Sort=Region&Value=Europe&page=1 

 

și clipuri video de pe youtube:

Activitatea 2 Explorare/Experimentare (Investigaţie în grup )(25 min)

- să observe experimental fascicule de lumină divergente (produse de lumina unei lanterne), respectiv raze de lumină (fasciculul îngust produs de un pointer cu laser ce se propagă pe suprafața unui ecran / a unei foi de hârtie albă, prin aer, apă, pe suprafața băncii);

- să observe experimental propagarea fasciculelor/razelor prin medii diverse, evidenţiind condiţiile de vizibilitate a fasciculelor de lumină:

a) în timpul propagării prin medii transparente (de exemplu propagarea luminii produse de un pointer prin aer, prin apa dintr-un vas, printr-un bloc de sticlă/plexiglas);

b) în timpul propagării prin medii translucide (de exemplu apa dintr-o cuvă în care au fost împrăştiate granule de cretă, coloranţi, aerul în care au fost pulverizate apă, spray deodorant, fum, aburi, razele soarelui văzute printre ramurile copacilor din pădure, printre nori etc);

c) la incidenţa pe corpuri opace (de exemplu deviaţia/împrăştierea luminii / reflexia luminii pe diferite obiecte, pereți, oglinzi, luciul apei – observarea pe perete a spotului luminii  unui pointer cu laser reflectat pe apa dintr-o cuvă, propagarea luminii de-a lungul suprafeţei unei foi de hârtie);

- să distingă, pe baza observațiilor realizate:

a) surse de lumină și corpuri luminate;

b) surse de lumină naturale şi artificiale;

c) surse naturale de lumină albă;

d) fascicule de lumină divergente, raze de lumină (fascicule înguste);

e) clase de corpuri luminate (transparente, translucide, opace);

f) condiţii de vizibilitate a fasciculelor de lumină, respectiv a corpurilor luminate;

 

- Activitatea 3 Reflecție/Explicare( feedback metacognitiv- Eseul de 5 minute/dezbatere  )(10 min)

- să comunice (în maniere diverse: desene, eseuri, evocarea unor experienţe personale, experimente.) observaţiile/noțiunile şi concluziile obținute.

După ce elevii se exprimă în eseu precizând ce li s-a părut cel mai interesant în oră, ce corespunde așteptărilor și ce anume este total diferit de așteptările lor, se prezintă prin sondaj câteva dintre eseuri.

Exemple de observații: nu putem vedea fasciculele/razele de lumină ce se propagă prin medii transparente; putem vedea propagarea luminii prin medii ce conţin particule/corpuri opace, care împrăştie/reflectă lumina către observator; corpurile cosmice/planetele/sateliții etc. împrăştie lumina Soarelui în jurul lor; nu toate corpurile luminate formează umbră; pot forma umbre corpurile opace sau translucide; prezenţa particulelor în medii transparente, a corpurilor din jurul nostru ne ajută să vedem modul cum se propagă lumina; spațiul cosmic este un mediu transparent pentru fasciculele de lumină etc.

Câteva citate din eseurile elevilor:

Cătălin B. ”Eu auzisem că după ce o stea se stinge lumina ei mai rămâne pe cer, dar nu înțelegeam de ce se întâmplă asta. Oare Eminescu știa astronomie când a scris poezia ”La steaua”?...”.

David P. ”Nu stiam cum se formeaza eclipsele. Intotdeauna am crezut ca lumina ocoleste obstacolele, nu ca merge numai in linie dreapta.”

Andra C. ” Nu mi-am imaginat vreodată cât de mare este soarele față de pământ. Îl vedeam pe cer si mi-l imaginam destul de mic, dar fierbinte... M-a mirat faptul ca luna il poate acoperi ca sa se formeze eclipsa de soare”

Luci I. ”Pe mine m-a uimit ”inelul cu diamante” și lumina lui orbitoare. Am înțeles de ce oamenii trebuie să poarte ochelari în timpul unei eclipse”

Sorin B. ” Astronomia este fascinantă. Abia aștept ora următoare. De fapt, nu mai aștept, cum ajung acasă încep să caut pe net pentru că vreau să aflu mai multe despre soare. stele, planete, comete.”

 

Se comunică apoi tema pentru acasă: desene, construcții, experimente cu materiale la îndemână, prezentări despre tema studiată în timpul orei. 

Exemple de teme ale elevilor:

-/5

Comments

There are no Comments yet. Be the first to Post a Comment

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.

Aug 2022

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31