Παραγωγή σαπουνιών από αρωματικά βότανα του σχολικού κήπου

School: none
Teacher: ΕΥΓΕΝΙΑ
No of students participated: 15
Subject domain: Mathematics, Science, ICT, Engineering, Technology
Contact info
Feel
Imagine
Create

Οι πέντε ομάδες των μαθητών ξεκινούν την εργασία αναζητώντας ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του σχολείου τους.
Ομάδα δημιουργίας σχολικού κήπου:
Διερευνούν την ανάγκη δημιουργίας σχολικού κήπου στον σχολικό χώρο και εξετάζουν θέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την ακριβή τοποθεσία του, το κόστος και τη φροντίδα του κήπου.
Οι μαθητές εργάστηκαν στηριζόμενοι στις δραστηριότητες του Φύλλου Εργασίας 1 και επέλεξαν το σημείο του σχολικού χώρου που θα έφτιαχναν τον κήπο, τα φυτά που θα φύτευαν και το κόστος του εγχειρήματος.
Τελικά οι μαθητές επέλεξαν ένα σημείο στην άκρη της πίσω αυλής του σχολείου που ήταν παραμελημένο, βρισκόταν όμως κοντά σε παροχή νερού, ήταν ηλιόλουστο και είχε κατάλληλο χώμα. Βρήκαν τις κατάλληλες πληροφορίες από Γεωπόνο, καθηγητή του σχολείου και άρχισαν τη δουλειά, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες.

Επιπλέον επισκέφτηκαν τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, όπου παρακολούθησαν εργαστήριο φύτευσης και σποράς

Ομάδα χημικής έρευνας και ελέγχου:

Διερευνούν την αξιοποίηση των προϊόντων των σχολικού κήπου και ελέγχουν την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων. Παράλληλα ερευνούν για τις ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων που καλλιεργούνται στον σχολικό κήπο.

Οι μαθητές επεξεργάζονται το Φύλλο Εργασίας 2 και πληροφορούνται τον τρόπο παρασκευής σαπουνιών καθώς και τις ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Ομάδα τυποποίησης:

Επιλέγουν όνομα για τα παραγόμενα προϊόντα (σαπούνια) ,δημιουργούν τις ετικέτες και συσκευάζουν τα σαπούνια.

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας το Λεξικό της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα (greek-language.gr) αναζητούν λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν για την ονομασία των σαπουνιών. Αναζητούν επίσης την ετυμολογία των ονομάτων αρωματικών φυτών και βοτάνων καθώς και την επίσημη ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγραφούν.

Ομάδα προώθησης:

Συνθέτουν φυλλάδιο και αφίσα με τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί στα σαπούνια. Παρουσιάζουν τα προϊόντα σε εκδήλωση στον σχολικό χώρο.

Η ομάδα αναζητά στο διαδίκτυο τρόπους προώθησης των προϊόντων. Παράλληλα εξετάζει ανάγκες που καλύπτουν τα παραγόμενα προϊόντα και ερευνά τις συνήθειες του αγοραστικού κοινού. Επειδή τα σαπούνια πρόκειται να πουληθούν σε μπαζάρ του σχολείου ερευνούν  τις προτιμήσεις των συμμαθητών τους χρησιμοποιώντας ως εργαλείο ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπλήρωσαν 100 μαθητές του σχολείου ανώνυμα.