Εκπαιδευτική Κοινότητα iMuSciCA στην Ελλάδα

Εκπαιδευτική Κοινότητα iMuSciCA στην Ελλάδα
Parent Community: iMuSciCA

Τί είναι το iMuSciCA;

Το iMuSciCA (Interactive Music Science Collaborative Activities - iMuSciCA “Διαδραστικές συνεργατικές δράσεις με αντικείμενο τη Μουσική και την Επιστήμη”  υποστηρίζει τη διδασκαλία εννοιών από τα γνωστικά αντικείμενα της Φυσικής, Γεωμετρίας, Μαθηματικών και Τεχνολογίας για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικία κυρίως 15 έως 17) παράλληλα με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας καθώς και δεξιοτήτων βαθιάς μάθησης (deeper learning skills). Το έργο φιλοδοξεί να επιτύχει τους στόχους του μέσα από νέες μεθοδολογίες και καινοτόμες τεχνολογίες που υποστηρίζουν ενεργή, συμμετοχική, συνεργατική μάθηση βασισμένη στο ανακαλυπτικό μοντέλο διδασκαλίας και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαθητών.

 

Πώς υλοποιείται ;
Το iMuSciCA αναπτύσσει ένα σύνολο εργαλείων λογισμικού εκμεταλλευόμενο τρέχουσες πρωτοποριακές δυνατότητες τεχνολογιών προσβάσιμες από την διαδικτυακή του πλατφόρμα.

Χαρακτηριστικά των παραπάνω τεχνολογιών είναι τα ακόλουθα:
1. Τρισδιάστατο περιβάλλον δημιουργίας εικονικών μουσικών οργάνων (virtual musical instruments) που υποστηρίζει προχωρημένες λειτουργίες δημιουργίας καιεπεξεργασίας ήχων. Το περιβάλλον αυτό θα διέπεται από τις αρχές της Φυσικής και των Μαθηματικών.
2. Το περιβάλλον υποστηριζει χειρονομική αλληλεπίδραση ερμηνείας εικονικών μουσικών οργάνων (αναγνώριση κινήσεων χεριών) καθώς και γραφιδική διάδραση(αναγνώριση ανθρώπινης γραφής).
3. Η πλατφόρμα προσφέρεται για την ανάπτυξη σειράς εκπαιδευτικών διαθεματικών σεναρίων βασισμένων στο μοντέλο STEAM (Science, Technology, Engineering and Mathematics combined with Arts) ενσωματώνοντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης.

 

Θερινό Σχολείο Εκπαιδευτικών
Το Θερινό Σχολείο εκπαιδευτικών για το έργο iMuSiCA πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Golden Coast του Μαραθώνα στο διάστημα 1η - 6 Ιουλίου 2018. Σε αυτό εκπαιδευτικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης θα παρακολουθήσουν εντατικά μαθήματα εξοικείωσης με την πλατφόρμα του iMuSciCΑ αναπτύσσοντας καινοτόμα σενάρια διδασκαλίας ώστε να εφαρμοστούν στη σχολική τάξη. Τα σενάρια αυτά αναμένεται να εφαρμοστούν στην επόμενη πιλοτική φάση του έργου. 

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου οι εκπαιδευτικοί θα συμβάλλουν στην καταχώρηση πληροφοριών και εφαρμογής του έργου συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια.

Η επίσημη γλώσσα του Θερινού Σχολείου είναι τα Αγγλικά.

 

Διαγωνισμός εκπαιδευτικών
Στο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύου εκπαιδευτικών που υποστηρίζουν τη σχολική καινοτομία στην Ελλάδα, η Ελληνογερμανική Αγωγή προκηρύσσει διαγωνισμό εκπαιδευτικών για 4 υποτροφίες πλήρους παρακολούθησης και διαμονής στο Θερινό Σχολείο του iMuSciCA σε Έλληνες εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο διδασκαλίας τις Θετικές Επιστήμες ή/και τη Μουσική.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν, αφού γίνουν μέλη στην παρούσα κοινότητα, να στείλουν ένα πρωτότυπο σενάριο βασισμένο στο πρότυπο καταγραφής σεναρίων του έργου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Η προθεσμία υποβολής του σεναρίου είναι η Tετάρτη 20 Ιουνίου 2018. Οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά μέχρι την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.

 

Created on: 25.05.2018
Last visited: 10.08.2018