Διαγωνισμός Εκπαιδευτικού Σεναρίου ODS (2014-2015) - Κύπρος

Διαγωνισμός Εκπαιδευτικού Σεναρίου ODS (2014-2015) - Κύπρος
Kypros

Στο πλαίσιο του έργου Open Discovery Space (ODS) το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την εταιρεία Digipro  διοργανώνει διαγωνισμό καλύτερου μαθησιακού σεναρίου που ενσωματώνει την τεχνολογία ή τις ΤΠΕ. Ο διαγωνισμός έχει δύο φάσεις.  Η πρώτη φάση αφορά την διεξαγωγή του σε εθνικό επίπεδο και η δεύτερη φάση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο νικητής ή η νικήτρια του τοπικού διαγωνισμού θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, στον οποίο θα λάβουν μέρος όλοι οι νικητές των χωρών που συμμετέχουν στο έργο (ένας νικητής ανά χώρα, 30 χώρες). Επίσης, ο νικητής ή η νικήτρια του τοπικού διαγωνισμού θα κερδίσει μία δωρεάν συμμετοχή στο θερινό σχολείο του ODS διάρκειας μιας εβδομάδας με όλα τα έξοδα καλυμμένα (αεροπορικά εισητήρια, έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής και έξοδα εγγραφής στο θερινό σχολείο). Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα στις 12 – 18 Ιουλίου 2015 στην Αθήνα.  Οι δύο πρώτοι νικητές ή νικήτριες του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού θα κερδίσουν ipads!!

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σεναρίων σας στον τοπικό διαγωνισμό είναι η 31η Δεκεμβρίου 2014 15η Ιανουαρίου 2015.

Ποιά είναι τα προαπαιτούμενα βήματα για να λάβω μέρος στο διαγωνισμό με το σενάριό μου;

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. να κάνετε την εγγραφή σας στη πλατφόρμα του έργου
  2. να γίνετε μέλη σε αυτήν την online κοινότητα του ODS
  3.  να ανεβάσετε το σενάριό σας σε αυτήν την online κοινότητα του ODS χρησιμοποιώντας το εργαλείο συγγραφής σεναρίων του ODS.

Παρακαλούμε αποθηκεύστε το με την μορφή προσχεδίου (“draft”).

Το σενάριό σας θα πρέπει να συνδυάζει την ολοκληρωμένη περιγραφή των φάσεων της διδακτικής ενότητας  και των μαθησιακών δραστηριοτήτων της με την επισύναψη όλων των συνοδευτικών ψηφιακών πηγών ή/και των συνδέσμων (links) που αφορούν στην πραγματοποίηση της διδασκαλίας μέσα στην τάξη.

Τα διαγωνιζόμενα σενάρια μπορούν να παραμείνουν σε μορφή προσχέδιου («draft»), ώστε να μπορέσει να επιστρέψει σε αυτά ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός όποτε το επιθυμεί (πριν τις 31 Δεκέμβρη 15 Ιανουαρίου) για να κάνει αλλαγές ή προσθήκες στο σενάριο.  Όταν οι διαγωνιζόμενοι  έχουν κάνει όλες τις αλλαγές ή προσθήκες που χρειάζεται στο σενάριό τους, θα πρέπει να αποθηκεύσουν το εκπαιδευτικό σενάριο σε μορφή τελική («final»). Αν δεν το αποθηκεύσουν σε τελική μορφή δε θα είναι ορατό το σενάριο σε κανέναν άλλο εκτός από τον συγγραφέα του σεναρίου. 

Θα πρέπει όμως κάθε διαγωνιζόμενος να να αποστείλει και ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο της τελικής version του σεναρίου σε μορφή pdf στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] . Και πάλι, η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή του ηλεκτρονικού μηνύματος είναι η 31η Δεκέμβρη  15η Ιανουαρίου.

Κριτήρια και Διαδικασία ψηφοφορίας

Τα σενάρια θα κριθούν αρχικά από την κριτική επιτροπή και στη συνέχεια από εσάς.  Αρχικά,  η κριτική επιτροπή θα ξεχωρίσει τρία σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω κριτήρια. Στη συνέχεια, κριτές θα είστε εσείς οι ίδιοι, καθώς έχετε το δικαίωμα να δώσετε βαθμούς στα τρία αυτά σενάρια (εκτός από το δικό σας σε περίπτωση που είστε συμμετέχοντες στο διαγωνισμό)!

Το καλύτερο σενάριο θα είναι αυτό που θα συγκεντρώσει στη δεύτερη φάση την μεγαλύτερη βαθμολογία από εσάς!

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί  που α)εργάζονται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου  (δηλαδή,  ανεξαρτήτως του αν εργάζονται σε ODS σχολεία) και β) είναι μέλη σε αυτήν την online κοινότητα. Ωστόσο, δικαίωμα συμμετοχής/κατάθεσης σεναρίου έχουν μόνο οι εκπαιδευτικοί  που α) εργάζονται σε ODS σχολεία  της Κύπρου, β)έχουν κάνει την εγγραφή τους στην πλατφόρμα του ODS  και γ) είναι μέλη σε αυτήν την online κοινότητα.

Μπορείτε να μας στείλετε τις ψήφους σας στη διεύθυνση  [email protected] από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν τα τρία καλύτερα σενάρια  μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου  4 Φεβρουαρίου 2015. Νικητής/τρια θα είναι αυτός/ή που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.  Τα αποτελέσματα του τοπικού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 15  Ιανουαρίου 2015 4 Φεβρουαρίου 2015. Τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 15 Φεβρουαρίου την 1η Μαίου 2015.   

 

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ http://portal.opendiscoveryspace.eu/blog/oktanna/20150128-817986 

Τα κριτήρια με τα οποία βαθμολογείται ένα σενάριο  καθώς και η μέγιστη βαθμολογία για κάθε κριτήριο φαίνεται παρακάτω:

1. Ποιότητα: Το σενάριο συνοδεύεται από μία ολοκληρωμένη περιγραφή και να είναι καλά δομημένο

2. Καινοτομία:  Το σενάριο χρησιμοποιεί καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους ή/και προσεγγίσεις

3. Παιγνιώδης χαρακτήρας : Το σενάριο έχει  στοιχεία  παιγνιώδους μάθησης

4. Το σενάριο κάνει χρήση ψηφιακών πηγών που φιλοξενούνται στο πόρταλ  του ODS ή συνδέεται με κάποια/ες κοινότητα/ες του ODS 

5. Το σενάριο δίνει έμφαση στη ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας του μαθητή και λαμβάνει υπόψην τη διαφορετικότητα των μαθητών

6. Το σενάριο επιτρέπει τη συνεργατική μάθηση

7.  Το σενάριο ενσωματώνει  και κοινωνικά ζητήματα  όπως πχ. θέματα φύλου, ίσες ευκαιρίες, κοινωνική δικαιοσύνη, βελτίωση θεσμών, μετανάστευση, ένταξη και επανένταξη, υγεία, πρόοδος, περιβάλλον, την καλυτέρευση της ζωής και της κοινωνίας  κλπ.

8. Έμφαση στην αντίληψη εκ μέρους των μαθητών, των οικονομικών παραμέτρων που σχετίζονται με το σενάριο ή την εφαρμογή του: κόστος υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται για τη διδασκαλία του σεναρίου, κόστος εργασίας, κλπ 

9. Δικτύωση: το σενάριο προβλέπει συνεργασία μεταξύ ομάδων, τάξεων, σχολείων εντός και εκτός της Κύπρου 

Τέλος, το σενάριο μπορεί να είναι γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα ή στην Αγγλική γλώσσα.

Πώς μπορώ να ψηφίσω;

  • Μπορείτε να ψηφίσετε μέχρι και την 13η Ιανουαρίου  4η Φεβρουαρίου 2015.
  • Τα βήματα για να ψηφίσετε καθώς και τα τρία καλύτερα σενάρια φαίνονται στο http://portal.opendiscoveryspace.eu/blog/oktanna/20150128-817986 

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις παρακαλώ χρησιμοποιήστε το φόρουμ συζητήσεων της κοινότητας ή απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] .

Σημείωση:

Ένα σχολείο είναι ODS σχολείο εφόσον:

1) έχει καταθέσει σχέδιο δράσης
2) έχει συμπληρώσει το e-maturity questionnaire μία φορά (αν είναι σχολείο της γ' φάσης) ή δύο φορές (αν είναι παλιότερο).
3) έχει online κοινότητα στο πόρταλ

Η ομάδα ODS της Κύπρου σας εύχεται

Καλή επιτυχία!!!

Tags: 
contest
Created on: 09.12.2014
Last visited: 19.08.2022