Jump to navigation
Το Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή των Βορείων Σποράδων από την Αλόννησο και ανατολικά αυτής.
Το Θαλάσσιο Πάρκο οριοθετείται και χωρίζεται σε συνολικά 13 ζώνες. Σε κάθε μια από αυτές ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί ως προς την προσέγγιση, παραμονή, αλιεία κ.α. Αυτό καθιστά δύσκολο σε οποιονδήποτε κάτοικο των Βορείων Σποράδων ή και τουρίστα να γνωρίζει ακριβώς τους περιορισμούς που ισχύουν. Περιορισμοί που η παραβίασή τους επισύρει μεγάλα πρόστιμα από τους αρμόδιους φορείς. Η παράνομη αλιεία για παράδειγμα τιμωρείται με πρόστιμο άνω των 500Ε ενώ το ψαροντούφεκο σε απαγορευμένες περιοχές τιμωρείται με κατάσχεση του εξοπλισμού και η τελική ποινή καθορίζεται από δικαστήριο.
Επιβάλλεται η γνώση των περιορισμών που ισχύουν τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αποφυγή παράνομων πράξεων από όλους όσοι βρίσκονται εντός των ορίων του Θαλάσσιου Πάρκου.
Μέχρι τώρα, για να ενημερωθεί κάποιος για το τι ισχύει έπρεπε να επισκεφθεί τοπικούς φορείς ή να βρει το σχετικό ΦΕΚ στο διαδίκτυο. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός πιο προσιτού τρόπου ενημέρωσης των πολιτών για σύνθετο καθεστώς του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων.
Για να γίνει πιο προσιτή η ενημέρωση για το τι ισχύει στο Θαλάσσιο Πάρκο η ομάδα μας αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή για συσκευές με λειτουργικό Android η οποία να παρέχει με απλό τρόπο το σύνθετο καθεστώς του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων.
Η εφαρμογή θα δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες κάθε στιγμή για το θέμα που τον ενδιαφέρει.
Στην εφαρμογή μας πρέπει να συμπεριλάβουμε:
Φανταζόμαστε ότι η προσθήκη των απαραίτητων πληροφοριών σε έναν χάρτη θα κάνει την εφαρμογή μας φιλική προς το χρήστη και θα της παρέχει την απαιτούμενη πληρότητα.
Για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μας, κάναμε κατανομή εργασιών. Ορίστηκε υπεύθυνος σε κάθε τομέα ο οποίος θα ωθεί την ομάδα στα αντίστοιχα θέματα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της:
Υπεύθυνος σχεδιασμού και προγραμματισμού:
Ανέλαβε να σχεδιάσει την εφαρμογή, να δημιουργήσει την εφαρμογή στο App Inventor και να τη συνδέσει με το χάρτη των πληροφοριών.
Υπεύθυνος συλλογής πληροφοριών:
Ανέλαβε τη συλλογή των πληροφοριών για το Θαλάσσιο Πάρκο που έγινε με τη βοήθεια
Υπεύθυνος συλλογής φωτογραφιών και τοπωνυμίων για περιοχές του Θαλάσσιου Πάρκου.
Φωτογραφίες βρήκαμε στο προσωπικό μας αρχείο, από το αρχείο του φαροφύλακα της περιοχής μας και από συμμαθητές μας που είναι παιδιά ψαράδων, ειδικά για απομακρυσμένα σημεία του Θαλάσσιου Πάρκου. Η συλλογή υλικού συνεχίζεται μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης που έχουμε δημοσιοποιήσει, έτσι μπορεί όποιος θέλει να μας στέλνει υλικό.
Για τα τοπωνύμια μας βοήθησαν ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού και ψαράδες.
Υπεύθυνος αποτύπωσης των πληροφοριών στο χάρτη της εφαρμογής.
Μετά από δοκιμές με διάφορα εργαλεία καταλήξαμε στη δημιουργία χάρτη που στηρίζεται στους χάρτες Google γιατί οι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με αυτούς και ταυτόχρονα μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της εφαρμογής μας. Ένα άλλο πλεονέκτημα του τρόπου που επιλέξαμε είναι ότι ο χάρτης μας μπορεί να τροποποιείται ανεξάρτητα από την εφαρμογή.
Οι πληροφορίες του χάρτη καταγράφθηκαν σε επίπεδα. Ο χρήστης μπορεί να εμφανίσει όποιο επίπεδο πληροφορίας επιθυμεί:
Αποφασίσαμε ότι η εφαρμογή μας πρέπει να είναι και στα αγγλικά λόγω των τουριστών που επισκέπτονται το Θαλάσσιο Πάρκο.
Στην εφαρμογή συμπεριλάβαμε:
Τελικά, η εφαρμογή μας πήρε την επόμενη μορφή:
Η εφαρμογή μας, σε ένα πρώιμο στάδιο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο Βόλο και απέσπασε θετικότατες κριτικές.
Δημιουργήσαμε υποστηρικτική ιστοσελίδα που παρουσιάζει τα πάντα σχετικά με την εφαρμογή μας. Η σελίδα είναι και στα αγγλικά:
https://alonissosmarinepark.blogspot.com/p/blog-page.html
Κοινοποιήθηκε στους φορείς που μας βοήθησαν στη συλλογή των πληροφοριών για να μας στείλουν προτάσεις και πιθανές διορθώσεις. Μάλιστα, οι φορείς παρουσίασαν το έργο μας σε διημερίδα του AMARe που παρακολουθεί το Θαλάσσιο Πάρκο. Αποτέλεσμα ήταν η λήψη συγχαρητήριου e-mail από τη χαρτογράφο του ΕΛΚΕΘΕ.
Με την τελειοποίηση της εφαρμογής την παρουσιάσαμε σε εκδήλωση στη σχολική μας κοινότητα ώστε να ενημερωθούν οι συμμαθητές και οι καθηγητές μας για τα χαρακτηριστικά της.
Το project μας παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση στο κοινό της Αλοννήσου. Οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί η εφαρμογή μας αποτελεί για αυτούς εργαλείο ενημέρωσης των πελατών τους.
Η εφαρμογή ThalassioParko είναι διαθέσιμη για κατέβασμα στο PlayStore:
https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_mamouras_d.ThalassioParko&hl=el
Μετά τη δημοσίευσή της, κοινοποιήσαμε το σύνδεσμο της εφαρμογής σε τοπικές ομάδες στα social media και στον τοπικό τύπο.
Δημοσίευση στη σελίδα skiathoslive:
https://skiathoslife.gr/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3/
Δημοσίευση στη εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου:
https://www.taxydromos.gr/Sporades/334672-efarmogh-gia-to-thalassio-parko-alonnhsoy.html
Τιμητική για μας είναι η κοινοποίηση της εφαρμογής μας στη σελίδα της MOm (με τους 75.000 ακόλουθους) που συνοδεύεται από ένα όμορφο κείμενο με το πρόβλημα που επιλύει η εφαρμογή:
https://www.facebook.com/mom.gr/posts/10157416908083675
όπως και του ιδρύματος Thalassa:
https://www.facebook.com/thalassafoundation/posts/2091564107637247
Για τη ευρεία διάδοση της εφαρμογής μας θα προσπαθήσουμε να εμφανίζεται στον ηλεκτρονικό διαφημιστικό χώρο εντός του οχηματαγωγού Express Skiathos που μεταφέρει χιλιάδες τουριστών στην περιοχή μας. Επίσης, σχεδιάζουμε την τοποθέτηση αυτοκόλητων ενημερωτικών για την εφαρμογή στις εισόδους των καταστημάτων. Το link της εφαρμογής έχει συμπεριληφθεί στον υπό έκδοση ενημερωτικό οδηγό του Φορέα Διαχείρησης του Θαλάσσιου Πάρκου οι εργαζόμενοι του οποίου ελέγξαν και την ορθότητα των πληροφοριών της εφαρμογής.
Βίντεο που παρουσιάζει το project:
https://drive.google.com/open?id=1CFyfD7bylrIXf2H-aU_rKwTozEoWziTv
Βίντεο από την παρουσίαση της εφαρμογής στους συμμαθητές μας:
https://drive.google.com/open?id=1KDp6kaXUFlkF55cWNINA-spQja4qlkq7
Βίντεο από την παρουσίαση της εφαρμογής στην τοπική κοινωνία:
https://drive.google.com/open?id=19WFx6Ui1QyHw4Ax0Nd_9zU6NfkoRo3YT