Η Ελληνική κοινότητα των σχολείων του ENTREDU

Η Ελληνική κοινότητα των σχολείων του ENTREDU
Greece
Domain: Business Studies
Parent Community: ENTREDU contest

Καλώς ήλθατε στην Ελληνική κοινότητα των σχολείων του ENTREDU!

Ενημερωθείτε για τον

Εκπαιδευτικό διαγωνισμό ENTREDU 2015 «Μαθητικές Καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες»

που έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους μαθητές και να τους ωθήσει να εμπλακούν σε δραστηριότητες που αφορούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Το Ευρωπαϊκό Έργο ENTREDU σας προσκαλεί σε εκπαιδευτικό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας με τίτλο «Μαθητικές Καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες» που έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους μαθητές και να τους ωθήσει να εμπλακούν σε δραστηριότητες που αφορούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει να είναι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τη δημιουργία και κατάθεση της επιχειρηματικής ιδέας / δραστηριότητας είναι απαραίτητη η εγγραφή τους (και των σχολείων τους), συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής ( και αποστέλλοντάς την στην διεύθυνση [email protected] ) καθώς και η χρήση των ψηφιακών εργαλείων, του ψηφιακού περιβάλλοντος, και των ψηφιακών εκπαιδευτικών κοινοτήτων του ENTREDU.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να περιγράψουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα / δραστηριότητά τους (προετοιμάζοντας ένα σύντομο επιχειρηματικό σχέδιο, η φόρμα του οποίου είναι διαθέσιμη εδώ) μαθαίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα κύρια βήματα του επιχειρείν.

Ο διαγωνισμός  «Μαθητικές Καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες» απευθύνεται σε μαθητές μεταξύ 12 και 18 ετών [Πρώτη Γυμνασίου έως και Τρίτη Λυκείου] και τους καλεί να περιγράψουν τη δική τους εικονική επιχειρηματική δραστηριότητα με προϊόντα/υπηρεσίες που θα προωθούν το κοινωνικό καλό, στηριζόμενοι στις γνώσεις τους, την δημιουργικότητα αλλά και την κριτική τους σκέψη. Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να σχηματίσουν ομάδες από 2 έως 5 μέλη και να έχουν ως επιβλέποντα έναν, οπωσδήποτε, εκπαιδευτικό. Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες:

α. 13-15 ετών [Πρώτη Γυμνασίου έως και Τρίτη Γυμνασίου],

β. 16-18 ετών [Πρώτη Λυκείου έως και Τρίτη Λυκείου].

Για κάθε μια από τις δύο αυτές κατηγορίες θα ανακηρυχτούν τρεις νικήτριες ομάδες.

Μπορείτε να βρείτε ενδεικτικές παρουσιάσεις επιχειρηματικών σχεδίων αλλά και καλές πρακτικές και μαθησιακούς πόρους εδώ.

H καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή είναι η 27η Απριλίου 2015.

Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τις συμμετοχές με βάση τα παρακάτω ενδεικτικά κριτήρια/χαρακτηριστικά:

  • Ποιότητα: η εκπαιδευτική επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και η περιγραφή της να είναι σωστά δομημένη.
  • Καινοτομία: η δραστηριότητα πρέπει να χρησιμοποιεί σύγχρονες και καινοτόμες προσεγγίσεις.
  • Παροχή πολλαπλών μέσων αναπαράστασης: παρουσίαση της πληροφορίας με διαφορετικά μέσα αναπαράστασης.
  • Παροχή πολλαπλών μέσων δράσης και έκφρασης: να επιτρέπεται π.χ. στους μαθητές να προσεγγίζουν εναλλακτικές επιλογές δράσης και έκφρασης ώστε να δείξουν τι έχουν να προσφέρουν.
  • Παροχή πολλαπλών μέσων εμπλοκής στη διαδικασία μάθησης: παροχή εναλλακτικών επιλογών εμπλοκής και παροχής κινήτρων στους μαθητές.
  • Παιγνιώδη χαρακτήρα: η δραστηριότητα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη χαρά και τη δημιουργική ψυχαγωγία της γνώσης, της προσφοράς και της αλληλεπίδρασης.
  • Χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος του ENTREDU και των ψηφιακών εκπαιδευτικών κοινοτήτων του ENTREDU.
  • Έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας των μαθητών.
  • Έμφαση στη συνεργατικότητα.
  • Ενσωμάτωση κοινωνικών ζητημάτων: κοινωνική προσφορά, πολιτισμός, προσφορά, πρόοδος, περιβάλλον, κλπ.
  • Έμφαση στην αντίληψη εκ μέρους των μαθητών, των οικονομικών παραμέτρων που σχετίζονται με την δραστηριότητα: κόστος υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται, κόστος εργασίας, επιλογή μέσων κλπ.
  • Δικτύωση: συνεργασία μεταξύ μαθητών, ομάδων, τάξεων, τοπικής κοινότητας, σχολείων εντός και εκτός της επικράτειας.

Έπειτα από τη διαδικασία της κρίσης, θα επιλεγούν οι έξι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες/δραστηριότητες και οι αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους (ένας εκπαιδευτικός και τρεις μαθητές ανά επιχειρηματική ιδέα) θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ημερίδα/συνέδριο που θα γίνει στην Κρήτη, στα μέσα Μαίου 2015, με θέμα την νεανική επιχειρηματικότητα, με καλυμμένα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής τους, όπου και θα παρουσιάσουν την ιδέα/δραστηριότητά τους.

Υπεύθυνη επικοινωνίας του διαγωνισμού:

Βασιλική Καλκάνη

Ελληνογερμανική Αγωγή

E-mail: [email protected]

Αν έχετε ερωτήσεις για την εκπόνηση του σύντομου επιχειρηματικού σχεδίου, μην διστάσετε να τις στείλετε στην διεύθυνση [email protected] για να απαντηθούν.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την επιχειρηματικότητα και τα επιχειρηματικά σχέδια, αντλώντας πληροφορία και γνώση από τις «καλές πρακτικές» που παρουσιάζονται στην πύλη του Ευρωπαϊκού Έργου ENTREDU όπως:

http://portal.opendiscoveryspace.eu/content/accessing-av-educational-resources-mooc-course-beyond-silicon-valley-growing

και

http://portal.opendiscoveryspace.eu/content/kentro-ethelonton-manatzer-ellados-kemel-820032

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Κάντε εγγραφή (συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής και αποστέλλοντάς την στην διεύθυνση [email protected] ) ώστε να καταχωρηθεί η ομάδα σας και η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό.

2. Διαβάστε τις βασικές οδηγίες για την προετοιμασία του σύντομου επιχειρηματικού σχεδίου (κατεβάστε το πλήρες έγγραφο πατώντας εδώ).

3. Ξεκινήστε με τους μαθητές σας την αναζήτηση (εντοπισμό) καινοτόμου επιχειρηματικής  ιδέας.

4. Αφού καταλήξετε σε συγκεκριμένα προϊόντα/υπηρεσίες τα οποία θα παρέχετε, ξεκινήστε την συμπλήρωση του σύντομου επιχειρηματικού σχεδίου. 

5. Αφού ολοκληρώσετε την εργασία σας (δηλαδή, το σύντομο επιχειρηματικό σχέδιο) υποβάλλετε την εργασία σας με την αποστολή του στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] .

 --------------------------------------------

 

Created on: 23.02.2015
Last visited: 13.04.2021