3D printing @ school: Δημιουργία τρισδιάστατης μουσειοσκευής

3D printing @ school: Δημιουργία τρισδιάστατης μουσειοσκευής

 Στα πλαίσια των δράσεων των emature σχολείων του ODS, το Δημοτικό Αγίου Σπυρίδωνα Λευκωσίας ήρθε σε επαφή με το εργαστήριο P2P το οποίο τρέχει τη δράση "3D printing @ Schools". Το P2P Lab είχε την καλή διάθεση να μας προσφέρει άδειες χρήσης του διαδικτυκακού λογισμικού μοντελοποίησης Tinkercad, με το οποίο δουλέψαμε.

Το σχολείο μας συμμετέχει στο ODS με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως ένα από τα 7 emature σχολεία της Κύπρου. Η όλη δράση έγινε διαθεματικά και διατμηματικά με εμπλοκή μαθητών της Γ’ τάξης (Ιστορία, Νεολιθικοί Οικισμοί), της Ε’ τάξης (Μαθηματικά – Στερεά, Σχεδιασμός και Τεχνολογία) και της Στ’ τάξης (Μαθηματικά, Αναλογίες).

Για τις ανάγκες της εργασίας πραγματοποιήθηκε και εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας, όπου οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες για μελέτη της αναπαράστασης των σπιτιών καθώς και του ίδιου του χώρου. Η εργασία έγινε με τη χρήση των υπολογιστών OLPC XO, οι οποίοι διαθέτουν οθόνη που έχει πλήρη ευκρίνεια εικόνας ακόμη και στο φως του ήλιου, καθώς και δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ομάδων χωρίς να υπάρχει άλλη ενδιάμεση υποδομή. Σημειώνω πως μαζί μας πήραμε ηλιακό φορτιστή για τους φορητούς υπολογιστές, που κατασκεύασαν οι μαθητές της Στ’ τάξης στο μάθημα “Σχεδιασμός και Τεχνολογία”.

Συγκεκριμένα:

 • η Γ’ τάξη συγκέντρωσε πληροφορίες από διάφορα μέσα (διαδίκτυο, βιβλία, άλλες πηγές) για τη Χοιροκοιτία και τις έδωσε στη Στ’ τάξη (Ιστορία Γ’, ΝΑΠ)
 • Η Στ’ τάξη χρησιμοποίησε τις πληροφορίες από τους μαθητές της Γ’ τάξης και υπολόγισε με αναλογίες (Μαθηματικά) τις διαστάσεις που είχε ένα μέσο σπίτι της Χοιροκοιτίας, καθώς και τις διαστάσεις που πρέπει να έχει το μοντέλο για να εκτυπωθεί στον CubeX
 • Η Ε’ τάξη χρησιμοποίησε τις διαστάσεις που της δόθηκαν από τα παιδιά της Στ’ ώσε να δημιουργήσει μοντέλα των σπιτιών της Χοιροκοιτίας για εκτύπωση.
 • Την Παρασκευή 31 Μαϊου εγινε η παράδοση (δανεικού) εκτυπωτή στο σχολείο, και εκτυπώθηκε το πρώτο μοντέλο
 • Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου θα επισκεφθεί ομάδα του κρατικού καναλιού (ΡΙΚ) το σχολείο μας για ρεπορτάζ για τη δράση αυτή (με άδεια του ΥΠΠ). Προγραμματίζεται και δεύτερο ρεπορτάζ από το MEGA (έχει ζητηθεί άδεια από το ΥΠΠ).


Αξιολόγηση:

 • οι μαθητές εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο μια και είχαν έναν τελικό στόχο (κατασκευή τρισδιάσττου μοντέλου) για το οποίο ανυπομονούσαν, μια και δεν είχαν δει κάτι παρόμοιο. Κίνητρο αποτέλεσε το ότι θα ήμασταν το πρώτο σχολείο παγκύπρια που θα έκανε κάτι τέτοιο
 • οι μαθητές, ιδιαίτερα της Γ’ τάξης, συγκέντρωσαν από μόνοι τους πληροφορίες από διάφορες πηγές και εργάστηκαν κριτικά πάνω στις πληροφορίες, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, ενώ η εργασία που είχαν για το σπίτι ήταν προσαρμοσμένη ώστε να καλύπτει το ενδιαφέρον και την περιέργεια/ διάθεσή τους να κατασκευαστεί το τρισδιάστατο μοντέλο. Αυτή η προσέγγιση καλύπτει τη φιλοσοφία των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΝΑΠ), όχι μόνο της Ιστορίας αλλά και της Γλώσσας. Έγινε σημαντική παραγωγή τόσο προφορικού όσο και γραπτού λόγου
 • Οι μαθητές της Στ’ τάξης διδάχθηκαν αναλογίες, όχι σύμφωνα με το βιβλίο, αλλά επειδή ήθελαν να κατασκευαστεί το μοντέλο και άρα έπρεπε να εντοπίσουμε τις διαστάσεις. Αυτό τους έδωσε ένα αίσθημα ευθύνης και η εμπλοκή τους στη διαδικασία υπολογισμού των αναλογιών έγινε καθαρά επειδή το ήθελαν. Το συγκεκριμένο αντικείμενο καλύφθηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση από τα παιδιά.

Διάχυση Εργασίας:

 • Για την πορεία εργασίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμόδιων επιθεωρητών Δημοτικής Εκπαίδευσης, κα Αντρούλα Σιημητρά και κο Χρίστο Παπαδόπουλο (Υπεύθυνο ΤΠΕ) καθώς και των ομάδων των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας (κα Χαρά Μακρυγιάννη, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου)
 • Γινόταν ενημέρωση σελίδας στο Facebook την οποία παρακολουθούσαν γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι
 • Δόθηκε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση (ΡΙΚ) και προβλήθηκε ρεπορτάζ σε πρωινή εκμπομπή. Το ρεπορτάζ και η συνέντευξη ανέβηκε στο YouTube.
 • Αναφορά στη δράση έγινε και στο δελτίο ειδήσεων του MEGA (Κύπρου) και αναρτήθηκε σχετικό υλικό στην ιστοσελίδα του σταθμού.
 • Δελτίο τύπου ετοιμάστηκε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στάληκε σε ΜΜΕ της χώρας, ενώ κοινοποιήθηκε και σε άλλες σχετικές ιστοσελίδες.


Ευχαριστίες:
Ως σχολείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας έδωσαν την ευκαιρία να εμπλακούμε στη συγκεκριμένη δράση, καθώς και το Δημήτρη Ξενοφώντος  που είχε την ευγένεια να μας δανείσει τον εκτυπωτή του.

Σχόλια και εισηγήσεις για μελλοντική εφαρμογή ευπρόσδεκτα!

Φιλικά
Αλέξανδρος Κοφτερός
Δάσκαλος

5/5

Comments

Anna Mavroudi
2014.10.16
Like
0

yes

In order to be able to post a comment you have to be logged in to the portal. You can login or register a new account by pressing the "Login" button at the top right corner.